Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО.

...
Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО.
Коментари Харесай

От нашите пратеници: НАТО остава единен за членството на Украйна, но кога и при какви условия?

Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха във Вилнюс. Очаква се НАТО да популяризира официално съобщение с точния текст, щом страните-членки реализиран договореност за формулировката, изясни Столтенберг. В столицата на Литва кацна и президенът на Украйна. По-рано през днешния ден Зеленски написа ядосан коментар в обществените мрежи, че е неуместно да се разискват формулировки без времева рамка за присъединение.

НАТО остава обединен за Украйна. Лидерите на страните-членки препотвърдиха поддръжката си за участието на Киев в Алинаса. Но оставиха отворени въпросите: по кое време и при какви условия?

" Съюзниците изпращат ясно и положително обръщение по пътя на Украйна напред към участие в НАТО. Предлагам пакет от три детайла с практическа помощ: многогодишна стратегия, която да обезпечи оперативна съгласуемост сред украинските и натовските сили, това ще привижи Украйна по-близо до НАТО. Да подсилим политическите връзки посредством основаването на Съвет НАТО-Украйна. И да премахнем условието за План за деяние за участие, което ще направи процеса вместо двустепенен едностепенен ", съобщи Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Страните от Източна Европа упорстват за по-ясна времева рамка за приема на Украйна, а Съединени американски щати и Германия са внимателни.

" Вашето водачество в действителност е от голяма важност. Съгласяваме се за формулировката, която вие предложихте във връзка с бъдещето на Украйна и опцията тя да се причисли към НАТО. И нямаме самообладание да продължим напред като обединено НАТО ", съобщи Джо Байдън, президент на Съединените американски щати.

Напът за Вилнюс президентът Зеленски реагира яростно. Нарече протичащото се “абсурдно ”:

“Безпрецедентно и неуместно е, когато не е съгласувана времева рамка нито за поканата да се присъединим, нито за участието на Украйна. Докато в това време неразбираема дефиниция за “условия ” се прибавя даже единствено с цел да бъдем поканени. Изглежда, че няма подготвеност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса. Това значи, че се оставя времеви прозорец да се търгува участието на Украйна в НАТО в договаряния с Русия. А за Русия това значи мотивация да продължи с терора си ".

Едно е ясно: Киев ще може да се причисли, щом войната на негова територия завърши. Тогава ще влязат в действие и гаранции за сигурност, които ще му бъдат предоставени от Г-7.

Олаф Шолц, канцлер на Германия: За нас е значимо от началато още да има гаранции за сигурност за Украйна, които да бъдат ефикасни след постигането на мир. И за тази цел в този момент договаряме съответните съглашения за помощта, която предоставяме, само че също по този начин от какво ще има потребност в мирна обстановка.

Освен гаранциите за сигурност съдружниците са се съгласили да дават и далекобойни ракети на Украйна.

" Предвид обстановката и контраофанзивата на Украйна, взех решение да увеличим доставките на въоръжения и съоръжение и да дадем на украинците опция да реализират дълбоки удари, като в същото време поддържаме яснотата и целостта на нашата теория, а точно Украйна да пази територията си. Затова взехме решение да доставим на Украйна нови ракети за далечни удари ", съобщи Еманюел Макрон, президент на Франция.

Премиерът Николай Денков, който води българската делегация, съобщи, че България е в цялостен синхрон с решенията за Украйна.

" Това, което чакам, е да има краен резултат, в който категорично се споделя, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато събитията разрешават. Като наличие това подхожда на декларацията както на Народно събрание, по този начин и на Министерски съвет, които бяха признати напълно неотдавна. Така че сме в синхрон с това, което чакаме тук като краен резултат. Ще има ясна вероятност, че Украйна ще стане член на НАТО, само че за това би трябвало да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в положение на война със прилежаща страна, няма по какъв начин да бъде призната, само че ще са ясни изискванията, при които тя ще бъде призната вероятно ", съобщи Николай Денков.

Утре ще се организира първото съвещание на Съвета НАТО-Украйна, който ще даде опция на Киев да привиква спешни съвещания със съдружниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР