Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО.

...
Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО.
Коментари Харесай

Столтенберг във Вилнюс: Ще препотвърдим, че Украйна ще стане член на НАТО

Съюзниците ще препотвърдят, че Украйна ще стане член на НАТО. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при започване на Срещата на върха във Вилнюс. До часове НАТО ще популяризира официално съобщение с точния текст, щом съдружниците реализиран договореност за формулировката, изясни той.

Вижте повече в директното включване от Вилнюс на специфичните ни пратеници Александър Марков и Росен Петрински

Развитието идва на фона на пробива късно нощес. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да придвижи протокола за присъединение на Швеция към Алианса за гласоподаване от Националното заседание на страната след близо година блокиране. Унгария също съобщи, че ще последва решението на Анкара.

" Радвам се да оповестя, че вследствие на диалозите президентът Ердоган се съгласи да придвижи напред протокола за банкет на Швеция към Великото национално заседание колкото е допустимо по-скоро, както и да работи със събранието, с цел да обезпечи ратификацията. Това, което Швеция контракти като страна член на Европейски Съюз, е интензивно да поддържа напъните за възкръсване на процеса по присъединение на Турция към Европейски Съюз, както и да помогне в модернизацията на митническия съюз ЕС-Турция, както и визова либерализация ", сподели Столтенберг.

" Искам да Ви благодаря, господин общоприет секретар за всички старания в този развой. Също по този начин, желая а благодаря на Вас, господин министър-председател, за напъните да осъществяваме това съглашение. След това ни остава да следим процеса по осъществяване на това взаимно изказване ", сподели турският президент Ердоган.

" Ние също по този начин обсъдихме турските връзки с Европейски Съюз като цяло. От позиция на Швеция, продължаваме да поддържаме по-тясно съдействие на Европейски Съюз с Турция, което е дълга и мощна традиция за нас. Например осъвременен Митнически съюз или визовите въпроси. В заключенията на Европейския съвет има такава дефиниция. Дилаогът с Турция ще се възобнови през есента на 2023 година ", уточни шведският министър председател Улф Кристершон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР