Съюзниците от НАТО планират да проведат среща на върха във

...
Съюзниците от НАТО планират да проведат среща на върха във
Коментари Харесай

СРЕЩА НА ВЪРХА НА НАТО: Дилемата за присъединяването на Украйна и други ключови въпроси

Съюзниците от НАТО възнамеряват да проведат среща на върха във вторник и сряда във Вилнюс, Литва. От това алегорично място на източния фланг на Алианса, те ще целят да изпратят ново обръщение за единение и мощ към Кремъл. Централният въпрос в дневния ред ще бъде да се откри политическо съглашение за бъдещето на Украйна, да се очертае по какъв начин може да наподобява хипотетичният път към участие и да се предложат гаранции за сигурност против нова инвазия след края на войната. Други значими въпроси, които срещата ще би трябвало да разиска, са ситуацията на Швеция, чието участие остава блокирано от Турция, стартирането на актуализирани районни проекти за защита, което ще докара до най-голямото преструктуриране на Алианса от Студената война насам, и опит за обрисуване на нови разходни политики.

31-те съдружници (след неотдавнашното присъединение на Финландия) ще се срещнат, измежду значими ограничения за сигурност, единствено на няколко десетки километра от Беларус - съдружник на Кремъл, който се съгласи да одобри наемните войски на Вагнер, както и съветските нуклеарни бомби - на по-малко от 130 благи от съветския анклав Калининград и на под 190 благи от главната съветска територия. Това е четвъртата среща на върха на НАТО след съветското навлизане в Украйна; в допълнение към шведския министър-председател Улф Кристенсон и, предвидимо, украинския президент Володимир Зеленски, съдружниците ще бъдат съпроводени от водачите на четири демокрации от тихоокеанския район: Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Това е увещание, че в случай че централният фокус на НАТО е върху Русия, Китай също ясно влиза в радара.
Не липсват несъгласия и търкания сред съдружниците.

Бъдещето на Украйна

Моделът на връзките сред НАТО и Украйна ще бъде във фокуса на огромна част от дебатите на срещата във Вилнюс. Военната организация предложения Украйна да се причисли, дружно с Грузия, на срещата на върха в Букурещ през 2008 година, само че от този момент съвсем нищо не се е трансформирало. Сега беше контрактувано да се повдигнат дипломатическите връзки с Украйна посредством трансформиране на Комисията НАТО-Украйна в Съвет НАТО-Украйна, с по-голяма представителна власт, който ще разреши на държавното управление в Киев да седи дружно със съдружниците при равни условия по доста въпроси.

Първата от тези срещи ще се организира във Вилнюс, където се чака мощно алегорично изказване, което да подчертае, че мястото на Украйна е в НАТО.
Украйна към този момент одобри, че нейното участие няма да се реализира, до момента в който войната не свърши, само че даже и тогава то няма да е автоматизирано и страната ще би трябвало да извърши стандартите на организацията, което води до солидна смяна на нейните военни структури от руските към НАТО теория, споделиха съюзнически източници. Междувременно Алиансът е подготвен да утвърди пакет от икономическа помощ за няколко години, с цел да обезпечи материали, образование и помощ при преструктурирането.
Киев желае Алиансът, или по-скоро някои от съдружниците, да предложат „ гаранции за сигурност “. Въпреки това нито НАТО, нито неговите членове желаят да дават на Украйна обвързваща „ гаранция за сигурност “, която може да звучи като член 5 от Алианса, който дефинира взаимната отбрана и може да въвлече НАТО във войната. Група от съюзнически страни, която включва Съединените щати, Германия, Франция и Обединеното кралство, завърши оферта за „ ангажимент за сигурност “ или някакъв тип „ отбрана на сигурността “, която не доближава взаимната отбрана. По-скоро посредством двустранни или групови политически съглашения, тя се стреми да поддържа потока на оръжие и поддръжка, с цел да сътвори подобен щит за Украйна, че да стане нежелателно да я нападна. Тези задължения ще включват доставка на оръжия, военно образование, шерване на разследваща информация и трансфер на технологии, както EL PAÍS заяви по-рано.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР