Съюзниците на Германия продължиха днес да оказват натиск върху канцлера

...
Съюзниците на Германия продължиха днес да оказват натиск върху канцлера
Коментари Харесай

Шолц под натиск да даде зелена светлина за танковете за Украйна

Съюзниците на Германия продължиха през днешния ден да оказват напън върху канцлера Олаф Шолц , призовавайки за изпращане на немските танкове " Леопард " в Украйна преди решаваща среща сред министри на защитата в петък, съобщи Ройтерс.

До момента Берлин се въздържа от обещания за даване на модерните танкове, и не упълномощава сътрудниците си, които разполагат с тях, да ги изпратят на Украйна. Според Германия, танкове от Запада могат да бъдат дадени на Украйна единствено при положение, че има такова съглашение с основните съдружници на Киев и в частност със Съединени американски щати, напомня организацията.

Ден преди идването на Шолц на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос, някои от най-близките съдружници на Украйна се пробват да окажат напън върху него за да си промени решението.

" Надяваме се да можем да предоставим по-голяма поддръжка за Украйна и някои от нашите сътрудници и съдружници ще изпратят танкове на Украйна ", сподели полският президент Анджей Дуда.

Литовският президент Гитанас Науседа изрази дълбока увереност, че Германия ще поддържа Украйна в битката ѝ против съветската инвазия, предоставяйки ѝ танкове " Леопард ", и означи: " Не можем да си позволим лукса да забавим доставката им. Тя би трябвало да бъде направена бързо ".

Според Науседа, изпращането на танкове ще е стратегически миг от идната фаза на спора.
Финландският външен министър Пека Хависто изрази вяра, че ще се вземе решение за изпращане на танкове " Леопард " и акцентира, че неговата страна е подготвена да взе участие в доставянето им.

" В момента водим усилени договаряния по това какво още може да се направи от страна на Европейски Съюз и на скандинавските страни да се помогне на Украйна. Разговорите за танковете " Леопард " не престават. Надявам се решението за тяхната доставка да бъде взето. Финландия сигурно е подготвена да изиграе своята роля в оказване на тази помощ ", съобщи Хависто.

" Предстои да бъдат взети значими решения ", сподели испанският външен министър Хосе Мануел Албарес Буено и добави, че сега Мадрид, който също има танкове " Леопард ", не е в положение да ги даде на Украйна.

На среща на съдружниците на Украйна в петък в немския град Рамщайн се чака да бъде оповестена спомагателната военна помощ , която ще ѝ бъде оказана, напомня организацията.

След като немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт подаде оставка през вчерашния ден, Берлин съобщи през днешния ден, че решението по въпроса с танковете ще бъде първа точка от дневния ред на нейния правоприемник. По-късно стана известно, че за министър на защитата е препоръчан социалдемократът и вътрешен министър на провинция Долна Саксония Борис Писториус.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР