Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ е категоричен, че предложението на

...
Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ е категоричен, че предложението на
Коментари Харесай

Бизнесът против 1077 лв. минимална заплата

Съюзът за стопанска самодейност /ССИ/ е безапелационен, че предлагането на Министерски съвет, размерът на минималната работна заплата от 1 януари 2025 година да стане 1077 лева, крие съществени опасности за българската стопанска система.

Предвиденото нарастване на МРЗ с 15.4% по отношение на 2024 година ще се отрази извънредно отрицателно на работодателите в дребните обитаеми места и в секторите с ниска добавена стойност.

Най-сериозни са рисковете за заетостта в туризма, строителството, селското, горското и рибното стопанство и други, където забележителна част от компаниите са изложени на голям риск от банкрути. Подобна е обстановката и във връзка с районните разлики в нивата на междинната брутна месечна заплата.

Данните на Национален статистически институт по райони демонстрират, че МРЗ ще стане близка до междинната заплата в областите Благоевград, Смолян, Видин, Кюстендил и Силистра, което неизбежно ще окаже отрицателно въздействие върху локалния бизнес.

Близкият размер на МРЗ и междинната работна заплата може да способства за по-ниска претовареност на хората с по-малък опит и по-слабо квалифицираните и може да заплаши тяхната интеграция на пазара на труда. В резултат на това, има действителна заплаха, част от тези лица да бъдат принудени да работят в сивата стопанска система с всички произлизащи от това отрицателни последствия, както за тях, по този начин и техните работодатели.

ССИ смята, че препоръчаният, несъответен с динамичността на продуктивността на труда в страната, размер на МРЗ за 2025 година, не регистрира опциите на бизнеса, изключително на МСП, да понесат произлизащото нарастване на своите разноски за труд.

При повишение на МЗР до 1077 лева и опазване на данъчно-осигурителната тежест, месечните разноските за труд на работодателя на едно заето лице ще се покачат до 1280.75 лева Това се равнява на 171,24 лева месечно и 2054,91 лева годишно нарастване на разноските за труд на един ангажиран.

От своя страна, повишените разноски за труд на бизнеса, не разрешават на локалните и задграничните вложители да влагат спомагателни средства в софтуерната рационализация на своите предприятия. Нещо повече, неоправданото нарастване на МРЗ ще задълбочи следена през последните 10 години отрицателна наклонност, обвързвана с непрекъснато намаляващи равнища на задгранични вложения у нас.

Не на последно място голословното нарастване на МРЗ за 2025 година ще докара до в допълнение повишение на инфлацията и застрашаване приемането на България в Еврозоната.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР