Съюзът твърди, че GM, Stellantis не са се пазарили добросъвестно

...
Президентът на профсъюза на Обединените автомобилни работници Шон Фейн каза
Коментари Харесай

Президентът на профсъюза на Обединените автомобилни работници Шон Фейн каза в четвъртък, че профсъюзът е подал жалба за несправедлива трудова практика срещу General Motors и Stellantis, нов знак за това колко далеч синдикатът и автомобилните производители остават, докато преговарят за нов договор само две седмици преди крайния срок за стачката .

Жалбата обвинява автомобилните производители, че не са се пазарили добросъвестно, като не са предоставили никакъв отговор на икономическите искания на съюза на масата за преговори.

„Сега ни остават 14 дни от изтичането на нашия договор и както General Motors, така и Stellantis не успяха да ни дадат каквито и да е икономически противопоказания“, каза Фейн в подготвени забележки, получени от CNN до членове на Facebook и YouTube в четвъртък вечерта.

Самата жалба няма почти никакво правно значение на този етап, защото вероятно ще отнеме седмици, ако не и месеци, докато Националният съвет по трудови отношения предприеме действия.

Твърденията са по-скоро тактика за водене на преговори, отколкото правна маневра, каза Тод Вахон, професор по трудово обучение в университета Рутгерс.

„Това показва, че определено има много стрес и напрежение между двете страни, че в този момент има повдигнати обвинения за нелоялна трудова практика“, каза Вочон. „Това също е начин да запалите членовете.“

Фейн призна, че нечестната трудова практика не е толкова важна стъпка от синдиката, колкото заплахата му за стачка.

„В края на краищата най-силната ни линия на защита е един друг и нашата способност да предприемаме колективни действия“, каза той.

GM и Stellantis, които произвеждат автомобили под марките Jeep, Ram, Dodge и Chrysler, не са отговорили веднага на искане за коментар.

Фейн каза, че правилата на автомобилните производители в преговорите са „забавяне, забавяне, забавяне“.

„Все още вярвам, че е възможно да постигнем сделка преди крайния срок, но само ако и двете страни са готови да се пазарят“, каза той.

UAW е регистриран с амбициозен набор от искания за договаряне, включително повишения от повече от 40% през четиригодишния живот на следващия договор и премахване на разликите в заплащането и придобивките между дългогодишни служители, наети преди 2007 г., и тези нает след.

Сред тези разлики са традиционен пенсионен план с дефинирани доходи и здравно осигуряване на пенсионерите, които дългогодишните служители имат в момента, но които по-новите служители нямат.

Синдикатът също така възразява срещу още по-ниските нива на заплащане на работниците, които могат да останат на временен статут с години. И иска връщане на корекцията на разходите за живот, която повишава заплащането на допълнителна сума годишно въз основа на темпа на инфлация.

Фейн каза, че Ford е единствената от трите компании, която отговаря на икономическите искания на съюза. Затова синдикатът не е завел дело за нелоялна трудова практика срещу него. Но той каза, че офертата на Ford не е достатъчна, предлагайки само 9% увеличение на заплащането през четиригодишния срок на договора.

„Предложението за заплати на Ford не само не отговаря на нуждите ни, но и обижда нашата ценност“, каза той.

Договорите на UAW с GM, Stellantis и Ford изтичат в 23:59 на 14 септември и профсъюзът заяви, че няма да удължи договорите и ще остане на работа, ако не бъдат постигнати предварителни трудови договори. Има 145 000 членове на UAW в трите синдикализирани автомобилни производители в страната. Редовите членове гласуваха с огромно мнозинство за разрешаване на стачка при гласуване, приключило на 24 август.

UAW никога не е удрял и трите автомобилни производители едновременно. Но президентът на UAW Шон Фейн, който беше избран по-рано тази година на първите народни избори, проведени за избор на лидер на синдиката, повдига тази възможност този път, заявявайки, че няма да има удължения, предоставени на никой от автомобилните производители.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР