Съюзът с Arm може да помогне на Samsung в конкуренцията

...
Коментари Харесай

Samsung и Arm подготвят „стратегически съюз“


Съюзът с Arm може да помогне на Samsung в конкуренцията при чиповете с тайванската TSMC (снимка: Samsung)

Потенциален „ стратегически съюз “ ще разискват на най-виско равнище съперниците чип промишлеността – Arm и Samsung, сред южнокорейския софтуерен колос и дизайнера на чипове Arm. Масайоши Сон, създателят и основен изпълнителен шеф на SoftBank Group, която има Arm, съобщи, че възнамерява да се срещне с управлението на Samsung Electronics, с цел да обсъдят партньорството. 

Сон ще направи първото си посещаване в Сеул от три години насам. „ Бих желал да приказвам със Samsung за стратегически съюз с Arm “, сподели шефът на Softbank в изказване. Репликата идва след бележките на заместник-председателя на Samsung Джей И. Лий, който беше представен да споделя, че Сон „ може да направи предложение “ при вероятно посещаване, предстоящо идващия месец.

SoftBank закупи Arm през 2016 година за 32 милиарда $. Неотдавна беше препоръчана договорка за продажба на Arm на Nvidia, която обаче провокира опозиция от промишлеността и се провали след намесата на регулаторните органи. Това накара SoftBank да приказва за проекти pd листване на компанията на фондовите пазари в Съединени американски щати.

Посещението на Сон в Южна Корея идва на фона на спекулации за евентуалното образуване на промишлен консорциум, който да влага в Arm и да подсигурява неутралността му.
още по темата
„ Трябва да има някой по средата, който да посредничи, с цел да събере разнообразни компании в консорциум, а Сон може да се опита да играе такава роля “, сподели Лий Мин-хи, анализатор в BNK Investment & Securities.

„ Едно евентуално предложение може да бъде фирмите, интересуващи се от притежанието на дял в Arm, да влязат в авансово съглашение за разпространение на акции на по-ниска цена преди първичното обществено предложение “, допуска анализаторът.

Съюзът с Arm може да бъде стратегически подобаващ за Samsung, защото водачът на пазара на чипове за памети влага съществено, с цел да се опита да настигне тайванската TSMC.

Други вероятни претенденти за Arm могат да са Intel, SK Hynix и Qualcomm. През февруари шефът на Intel Пат Гелсингър изрази интерес да се причисли към консорциум за закупуване на производителя на чипове.

SK Hynix също демонстрира интерес към Arm, съгласно организация Yonhap. И различен огромен състезател в чиповете, Qualcomm, е апетитен като евентуален вложител, въпреки че Arm го съди за нарушение на лицензионни съглашения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР