Съюзът на съдиите в България призовава Висшия съдебен съвет /ВСС/

...
Съюзът на съдиите в България призовава Висшия съдебен съвет /ВСС/
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призовава: Гешев, Тодоров и Сарафов да бъдат отстранени незабавно!

Съюзът на съдиите в България приканва Висшия правосъден съвет /ВСС/ неотложно да в профил Иван Гешев , Ясен Тодоров и Борислав Сарафов от постовете им в Прокуратурата, с цел да се обезпечи обективно , всестранно и цялостно следствие на обстоятелствата и събитията по към този момент формираните производства за предварително освобождение от служба. Също по този начин желаят всички членове на Висш съдебен съвет да подадат оставка и да изоставен съвета, защото отговорността за назначението на тримата на тези длъжности била напълно и безспорно тяхна. Това е посочено в позиция на съюза, публикувана до медиите, в която написа още:

„ Призоваваме Инспектората към Висшия правосъден съвет да извърши инспекция, в границите на законово избраната му подготвеност, както на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров обстоятелства и условия, по този начин и на цялостната им активност като административни ръководители на прокуратурата и следствието. “

От съюза споделят убеждението си, че е нужна смяна в настоящата Конституция в частта на правосъдната власт по отношение на устройството на прокуратурата; съществуването, функционалностите и пълномощията на фигурата на основния прокурор; съставът и конституирането на Висшия правосъден съвет, пълномощията на колегиите и Пленума на същия; въвеждане на работещи процедури както за надзор на активността, по този начин и за следствие на основния прокурор и неговите заместници при положение на осъществено закононарушение. От обединяването са подготвени да подкрепят експертно и да вземат участие интензивно в правенето на нужната нормативна база, обвързвана с гореизложеното, в сходство с положителните европейски и международни практики.

„ Искрено се надяваме и сътрудниците прокурори и следователи да намерят уместна форма да изразят своята непоносимост към следващия акт на дискредитиране на престижа на специалността им “ , се отбелязва още в позицията, в която написа още:

„ Съюзът на съдиите в България показва своето изрично отрицание на дейностите на Висшия правосъден съвет /ВСС/ и на актуалното управление на Прокуратурата на Република България в следващата и най-голяма до момента рецесия, провокирана от държанието на основния прокурор Иван Гешев, неговия заместител и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, както и от заместника на последния – Ясен Тодоров. Тези дейности освен не способстват за подсилване на престижа на правосъдната власт, а в противен случай – сами по себе си се трансформират в демонстративно доказателство за тежко накърнената самостоятелност на правосъдната власт, което дискредитира способността й да устоява на политически, партийни и личностни въздействия. Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, в това число преди избора на Иван Гешев за основен прокурор, че същият е безусловно неприспособим за този пост заради цялостната липса на нужните според закона професионални и нравствени качества. Ето за какво не сме сюрпризирани от многочислените негови дейности, неприемливи от позиция на етичните правила и професионалните стандарти. С огромно страдание отчитаме, че дискредитирането на Иван Гешев надалеч надвиши личността му и фигурата на основния прокурор и надълбоко засегна доверието освен в прокуратурата като институция, призвана да се бори независимо и умело с престъпността, само че и в цялата правосъдна система, доколкото прокуратурата към момента е част от нея… “

Междувременно от Софийската градска прокуратура /СГП/ разпространиха позиция на управлението си „ по отношение на голям брой мнения, публикувани в общественото пространство за независимо осъществяване на инспекции по реда на Закона за правосъдната власт и следствия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на дейности на лица, заемащи висши обществени длъжности “ , а точно:

„ Софийска градска прокуратура е единствената способена прокуратура в страната да прави инспекции и следствия против лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за закононарушения срещу републиката. Ръководството на СГП декларира, че всеки един прокурор от СГП извършва своите служебни отговорности кардинално, отговорно и обективно, по този начин както изискват моралът и законът.

Категорично считаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решение на каузи от изявления на лица, заемащи висши обществени длъжности.

Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи отвън обективните обстоятелства по преписките и делата, без значение от източника или интензитета им.

Ръководството на СГП заявява, че в границите на законовите си пълномощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или потреблението им за цели отвън наказателното произвеждане, още по-малко за основаване на публични настроения в една или друга посока по отношение на съответни обстоятелства и лица. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР