Съюзът на съдиите в България призова парламентът да обсъди действията

...
Съюзът на съдиите в България призова парламентът да обсъди действията
Коментари Харесай

Съдийският съюз призова депутатите да видят какво върши инспектор Точкова

Съюзът на съдиите в България прикани Народното събрание да разиска дейностите на правосъдния инспекторат и неговия началник Теодора Точкова по проблема. Институцията правеше инспекция на срещата сред тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. „ Сега “ Сашо Дончев “ в офиса на някогашния член на висшето управление на Българска социалистическа партия Георги Гергов в ЦУМ.

Вече над 4 месеца Теодора Точкова отхвърля да извърши влезнало в действие съдебено решение, което я задължава да даде достъп до претекстовете за преустановяване на въпросната инспекция, заяви “Свободна Европа “. Делото за достъп до информация бе извоювано от гражданският деятел Николай Неделчев, само че той по този начин и не може да си получи информацията, тъй като основният правосъден контрольор изиска анулация на окончателното правосъдно решение.

През ноември Върховният административен съд отхвърли настояването на Точкова и я задължи да даде на Неделчев поисканата информация. Това още не се е случило. Главният правосъден контрольор три пъти отхвърля да отговори на сложени ѝ от Свободна Европа въпроси за аргументите за държанието ѝ по случая.

Съюзът на съдиите припомня какъв брой значим е въпросът “ЦУМ-гейт “, тъй като се е трансформирал в “илюстрация на проблемите в прокуратурата “ и неналичието на дейно средство за надзор върху основния прокурор. Организацията разяснява, че Точкова основава нова заплаха за престижа на правораздаването, като дискредитира вярата на обществото в независимостта на инспектората, който ревизира честността на съдиите, прокурорите и следователите. Така инспекторатът самичък се трансформира в заплаха за върховенството на правото и за генериране на корупция.

Мандатите на Теодора Точкова и правосъдните инспектори изтекоха напролет на тази година, те не престават да стоят на позиция. Членовете на инспектората се избират квалифицирано болшинство от 160 депутатски гласа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР