Съюзът на съдиите в България излезе със становище, според което

...
Съюзът на съдиите в България излезе със становище, според което
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите не признава избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Съюзът на съдиите в България излезе със мнение, съгласно което изборът на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор е отвън компетентността на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и са налице " неопровергани по безапелационен метод подозрения за изземване на пълномощия от Пленума на Висш съдебен съвет ".


Съдиите дефинират избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор като " срамно решение, тежко увреждащо престижа на правосъдната власт ".

" През последния месец обществото стана очевидец на битка на групировки и властови центрове отвън правосъдната власт, осъществявана с принадлежности и средства на наказателния развой от управлението на прокуратурата. При горепосочената фактическа конюнктура Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет си разреши да размени едно от основните настоящи лица в този развой с друго, не по-малко дискредитирано.

По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки подозрения за интегритета му, поради изнесените в медиите данни за провежданите от него другарски срещи в несъществуващия към този момент ресторант „ Осемте джуджета “ с лица, оповестени за търсене от Министерство на вътрешните работи. Налице са и подозрения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, въпреки и краткотрайно, на тази служба, изключително в интервала от 01.05.2023г. до момента - голям брой заблуждаващи обществото обществени изказвания, честа и необяснима смяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, интервенция на персоналния му живот в професионалната му активност.

Не на последно място, против Борислав Сарафов към сегашния миг има постъпили две уведомления по реда на член 411а и сл. от НПК(Глава тридесет и първа от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместник) за действия, осъществени в качеството му на заместител на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа ", показват от Съюза на съдиите.

Те приканват Пленумът на Висшия правосъден съвет да регистрира сринатото от управлението на Прокуратурата на Репулика България доверие на обществото в правосъдната власт и да избере за краткотрайно изпълняващ длъжността „ Главен прокурор на Република България “ прокурор с потвърдена професионална подготвеност и интегритет, който дава отговор на условията за тази служба, след обществено разискване и излагане на ясни претекстове.

" Пред погледа на членовете на Висш съдебен съвет се направиха голям брой фрапантни нарушавания на правилата на правовата страна и върховенството на закона, които освен не провокираха съответна реакция, само че даже противоположното – бяха безпринципно и надменно защитавани от болшинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които внезапно и още веднъж по необясними за обществото претекстове, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата. Ето за какво настояваме за следващ път, след избора на краткотрайно изпълняващ длъжността „ основен прокурор “, неотложно да прекратите осъществяването на функционалностите си като членове на Висшия правосъден съвет ", упорстват от Съюза на съдиите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР