Съюзът на съдиите се обяви против начина на гласуване за

...
Съюзът на съдиите се обяви против начина на гласуване за
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите се обяви против начина на гласуване за членове на ВСС

Съюзът на съдиите се разгласи срещу метода на гласоподаване за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС). Позицията идва дни след следствие на bTV по тематиката.

Става въпрос за квотата на съдиите – хората, от които чакаме правдивост, неутралност и почтеност

„ Съюзът на съдиите в България смята, че изборите за членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите, прокурорите и следователите би трябвало да се правят посредством хартиена бюлетина или посредством машинно гласоподаване по същия метод както се правят изборите за органите на локалното самоуправление, за народните представители и за представителите в Европейския парламент. Съдебните органи са органи на власт и изборът на техните членове би трябвало да се организира по същия ред както избора на остналите органи на власт – не съществува нито житейска, нито правна логичност органите на правосъдната власт да се избират по друг метод. Наред с това машинното гласоподаване е най-икономически съобразеното, защото то към този момент се организира в изборния развой в страната и не постанова ново техническо съоръжение “, гласи мнение на УС на Съюза на съдиите.

Целия текст може да видите тук:

Последните избори за Висш съдебен съвет са през юни предходната година. От съдийските среди са определени шестима членове. За тях са имали право да гласоподават всички 2200 съдии в страната. Вотът се случва по два метода – от Съдебната палата с хартиени бюлетини, или електронно – от компютър или телефон.

Увеличават се и парите за сан

В следствието на bTV ви представихме магистрати, които се съмняват в операции на изборите поради опцията за електронно гласоподаване.

Цялото следствие на Марин Николов може да гледате във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР