Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) и Асоциация

...
Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) и Асоциация
Коментари Харесай

Министър Вътев ще открие среща-разговор за бъдещето на индустрията за преработка на плодове и зеленчуци в България

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци (СППЗ) и Асоциация „ Традиционни български консерви " (АТБК) провеждат среща-разговор за бъдещето на промишлеността за преправка на плодове и зеленчуци в България. Събитието ще събере на едно място преработвателите на плодове и зеленчуци, производителите на първични материали, институциите, определящи политиките за развиване на бранша, работодателски и браншови организации, снабдители на артикули и услуги в сферата.

Специален посетител на форума ще бъде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

Срещата ще се организира на 04.04.2024 година (четвъртък) в Комплекс „ Старосел ", с. Старосел, обл. Пловдив от 10.00 часа в конферентна зала „ Терес ".

Във фокуса на дикусиите ще бъде планът за нов Закон за търговия със земеделска продукция и храни, както и първото изменение в Стратегическия проект в поддръжка на производителите на плодове и зеленчуци. Сред тематиките, по които участниците чакат информация от министър Вътев, са още ограниченията в помощ на производителите на плодове и зеленчуци в Закона за рентите и отдаването на площи от националния аграрни фонд и значимата тематика за бранша - напояването.

Предложенията на сектора за промени в закона за поземлените връзки, подготовката на нов закон за коопериране в България, както и промени в трудовото законодателство и договаряне и спомагателни хонорари в бранша ще показа ръководителят на БСК Добри Митрев.

Даниела Венева, Централното ръководство на Национална агенция за приходите ще даде уточнения по използването на европейските регулации и националната нормативна база, свързани изискванията и реда на реализиране на фискален надзор върху придвижването на артикули с висок фискален риск.

Новости в производството и преработката на плодове и зеленчуци и данни от Доклада на AMITOM - доброволна асоциация, сплотяваща професионални организации на преработватели на домати в Средиземноморския район и Световния съвет за преправка на домати (WPTC) - са други акценти в програмата на идната среща.

„ Опитваме се - с информация и разговор - да преодолеем провокациите пред бранша и да подкрепим напъните на производителите и преработвателите на земеделска продукция да бъдат конкурентоспособни и сполучливи на пазара ", сподели Антоанета Божинова, изпълнителен шеф на СППЗ и един от уредниците на събитието.

„ Амбицията ни е българските плодове и зеленчуци, консервите родно произвеждане, да намерят своето почтено място на рафтовете в магазина и на българската софра. Това не е самостоятелно изпитание и не е ангажимент само на стопаните и на бизнеса. Всеки има своята роля - от производството, през преработката и реализацията, до изискванията, законите и инструментите, с които страната дефинира развиването на сектора ", добави Антоанета Божинова.

Тя подсети, че това ще бъде следващата взаимна среща на бранша, която обаче се приготвя и ще се организира в напълно друга среда. На фона на изключитнелно динамичните и непредвидими процеси, свързани с неподходящите климатични промени и преди малко отминалата COVID-криза, през днешния ден се прибавят нови провокации - политическа неустойчивост, интернационалните военни спорове и нарушена продоволствена сигурност. „ Всичко тези фактори имат директно и индиректно отражение върху развиването на земеделието, а оттова и на преработвателната промишленост в страната. Имаме потребност от общи дейности и взаимна поддръжка, които да дадат вероятност за сектора ", безапелационна е Антоанета Божинова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР