Холивудските писатели постигнаха предварителна сделка със студия за прекратяване на стачката

...
Съюзът на писателите в Холивуд съобщи, че е постигнал предварително
Коментари Харесай

Съюзът на писателите в Холивуд съобщи, че е постигнал предварително трудово споразумение с големите студиа в индустрията в сделка за прекратяване на една от двете стачки, които спряха повечето филмови и телевизионни продукции за близо пет месеца.

Гилдията на сценаристите на Америка (WGA) обяви сделката в неделя с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP), групата, която представлява студия, стрийминг услуги и продуценти в преговори .

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Аз съм забележителен холивудски писател и повече няма да се задоволя с бележкиWarner Bros Discovery предупреждава Холивудските стачки може да повлияят на филмовия списъкХоливудските стачкуващи обвиняват NBCUniversal в блокиране на пикетитеЗащо холивудските актьори и писатели стачкуват?край на списъка

Тригодишното договорно споразумение – договорено след пет маратонски дни на подновени разговори от преговарящите WGA и AMPTP – все още трябва да бъде одобрено от борда и членовете на гилдията, преди стачката да може да бъде обявен официално за край.

WGA, която представлява 11 500 филмови и телевизионни писатели, описа сделката като „изключителна“ със „значими печалби и защити за писателите“.

„Това стана възможно благодарение на трайната солидарност на членовете на WGA и изключителната подкрепа на нашите синдикални братя и сестри, които се присъединиха към нас на пикетите за повече от 146 дни“, се казва в изявление на комитета за преговори.

Няма незабавен коментар от AMPTP.

Споразумението на WGA, макар и крайъгълен камък, няма да върне Холивуд на работа, тъй като синдикатът на актьорите SAG-AFTRA продължава да стачкува.

Членовете на WGA напуснаха работа на 2 май, след като преговорите стигнаха до задънена улица относно компенсациите, минималния персонал в стаите за сценаристи, използването на изкуствен интелект и остатъците, които награждават писатели за популярни стрийминг предавания, наред с други въпроси.


Сценаристската стачка незабавно изпрати нощните токшоута и комедийните скечове Saturday Night Live в пауза и остави десетки сценарни предавания и други продукции в безизходица, включително предстоящите сезони на Stranger Things на Netflix, The Last of Us на HBO и Abbot Elementary на ABC, както и филми, включително Deadpool 3 и Superman: Legacy.

Наградите Еми също бяха изместени от септември за януари.

Усилията за рестартиране на дневни токшоута без сценаристи, като Шоуто на Дрю Баримор, се сринаха този месец заради критиките от страна на изявени писатели и актьори.

На пикетите протестите придобиха реториката на класова война.

Сценаристите атакуваха компенсациите на медийните ръководители и казаха, че условията на труд са затруднили изкарването на прехраната на средната класа.

Ръководителите на моменти разпалваха напрежение.

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Игер, току-що след удължаване на договора, което му даде годишен бонус от пет пъти основната му заплата, критикува поразителните писатели и актьори като „просто нереалистични“ в техните искания.

Впоследствие Айгър изрази помирителна нотка, цитирайки своето „дълбоко уважение“ към творческите професионалисти.

Преустановяването на работа се отрази на операторите, дърводелците, асистентите в продукцията и други членове на екипа, както и на доставчиците на храна, цветарите, доставчиците на костюми и други малки фирми, които поддържат филмова и телевизионна продукция.

Според оценка на икономиста от института Милкен Кевин Клоудън, икономическите разходи се очаква да възлязат на най-малко 5 милиарда долара в Калифорния и другите американски производствени центрове Ню Мексико, Джорджия и Ню Йорк.

Четирима топ мениджъри в индустрията – Игър, главният изпълнителен директор на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав, съизпълнителният директор на Netflix Тед Сарандос и председателят на NBCUniversal Studio Group Дона Лангли – се присъединиха към преговорите тази седмица, помагайки за излизане от продължилата месеци безизходица.

Както при минали стачки на писатели, действието е отчасти отговор на това, че Холивуд се възползва от нова форма на разпространение – и писателите, които търсят своя дял от новопридобитите приходи.

100-дневната стачка през 2007-08 г. се съсредоточи отчасти върху разширяването на защитата на гилдията към „нови медии“, включително изтегляне на филми и телевизия, както и съдържание, доставено чрез поддържани от реклами интернет услуги.

Този път централен проблем са остатъчните плащания за услуги за стрийминг, които авторите казаха, че представляват малка част от компенсацията, която биха получили за излъчено телевизионно шоу.

Сценаристите също търсят ограничения за ролята на AI в творческия процес. Някои се страхуваха, че ръководителите на студиото ще предадат на писателя скрипт, генериран от AI, за да го преработи и ще платят на писателя на по-ниска ставка, за да го пренапише или излъска. Други изразиха загриженост за кражба на интелектуална собственост, ако съществуващи скриптове се използват за обучение на изкуствен интелект.

Дори когато ръководителите на студиото празнуваха края на най-продължителната стачка на писателите от 1988 г. насам, това е само половината от трудовата битка. Студиата все пак трябва да намерят начин да върнат актьорите на работа.

SAG-AFTRA, представляваща 160 000 филмови и телевизионни актьори, каскадьори, артисти с глас зад кадър и други медийни професионалисти, напусна работа през юли, за първи път от 63 години Холивуд беше изправен пред стачка на два профсъюза едновременно.

Разглеждани са въпроси за минималните заплати за изпълнителите, защитата срещу използването на изкуствен интелект, заместващ човешките изпълнения, и компенсацията, която отразява стойността, която актьорите внасят в услугите за стрийминг.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg