Съюзът на българските автомобилисти (СБА) отхвърля предложеното увеличение на броя

...
Съюзът на българските автомобилисти (СБА) отхвърля предложеното увеличение на броя
Коментари Харесай

Съюзът на автомобилистите против голямо увеличаване на часовете за кормуване

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) отхвърля препоръчаното нарастване на броя на часовете по кормуване в шофьорските курсове. " Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с настояща статистика за увеличение броя на ПТП, породени от новообучени водачи ", се споделя изказване на браншовата организация.
Предложението на Министерството на образованието е за нарастване на наложителните часове кормуване с 14 часа, което ще оскъпи курса с към 300 лева. 
Промените би трябвало да бъдат гласувани дефинитивно от работна група през днешния ден. За да влязат в действие, е необходим единствено автограф на просветителния министър.
Ако концепцията се осъществя, цената на курсовете може да се увеличи до 1000 лева По-скъпите курсове ще откажат доста от искащите да ги посещават и фрапантно ще нарасне броя на каращите без брошура, предизвестяват инструктори.
Анкета измежду автоинструкторите от СБА демонстрира, че може да се планува нарастване на часовете по процедура, само че с не повече от 5 часа. За същото образование в Европейски Съюз са планувани приблизително 22-25 часа. " Не би трябвало с сигурност да се оправдаваме и да вършим върхове по часове за образование, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа ", приканват те.
Според Богдан Милчев от Института за пътна сигурност множеството часове кормуване са неверна философия. " Има хора, на които им трябват 50 часа, с цел да се научат, само че на други и 20 им стигат. В момента има вътрешен изпит в школите и когато инструкторът види, че курсистът не е подготвен да се яви на действителния на практика изпит, му споделя, че са му нужни още часове ", отбелязва той.
Според СБА е доста по-голям контролът върху изпитите за приемане на шофьорска брошура и вярната преценка на изпитващите, а не броят часове, през които курсистът се е подготвял за изпита.
СБА поддържа нарастване на часовете по процедура, само че не с повече от 5 часа, както и потребление на симулатори за образование, само че не повече от 4 часа. В същото време сдружението предлага часовете по доктрина да се понижат с 1/3, а образованието по доктрина да се организира онлайн.
Вместо на фрапантно увеличение на образователните часове зад кормилото, браншовата организация държи на по-добра отчетност и бистрота. " Трябва наложително да се разгласява успеваемостта на всеки инструктор и школа, като ПТП на техни курсисти. В самото образование и изпит би трябвало по-малко да се намесва страната ", оферират от организацията.
Те приканват за повече независимост на инструктора, правото самичък да преценя какъв брой образователни часа са нужни за добра практическа подготовка според от качествата на бъдещия водач. " В някои от страните, където има много добра сигурност на пътя няма наложително образование, а безценен и непробиваем за пазаруване изпит ", акцентират от СБА.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР