Съюза на репресираните от комунистическия терор“ в Пловдив с председател

...
Съюза на репресираните от комунистическия терор“ в Пловдив с председател
Коментари Харесай

Почитат жертвите на комунистическия режим


„ Съюза на репресираните от комунистическия гнет “ в Пловдив с ръководител Атанас Узунов насочва покана към пловдивчани да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, починали в битката против терора на тоталитарната власт на 1 февруари 2024 година, четвъртък, в 12.00 часа пред паметника „ Свидетелят “ на площад „ Стефан Стамболов ”.

След словото на Атанас Узунов, ще бъдат положени венци и цветя.

Паметникът „ Свидетелят “, дело на скулптора Георги Иванов (Жорж Трак), бе повдигнат през 2005 година Датата 1-ви февруари е обвързвана със събития, случили се през 1945 година, когато са изпълнени смъртните присъди на някогашните регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно заседание. Присъдите са издадени от Първи и Втори висши сформира на така наречен Народен съд, проведен от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Датата 1 февруари се празнува за първи път през 2011 година, когато е одобрена с решение на  Министерски съвет като формален Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. Това става по предложение на президентите на Република България доктор Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат концепцията за това от политическия бежанец държавник и човеколюбец Дими Паница.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР