Съюз на учителите в Унгария обяви, че протестира срещу нова

...
Съюз на учителите в Унгария обяви, че протестира срещу нова
Коментари Харесай

"Националистическа" учебна програма в Унгария притесни преподавателите

Съюз на учителите в Унгария разгласи, че стачкува против нова образователна стратегия, с която съгласно него управляващите целят да дават повече публичност на националистическия си дневен ред и да лимитират академичната независимост.

В петък Министерството на човешките запаси (което дава отговор за образованието) разгласи какъв образователен материал ще се изисква в главните учебни заведения и гимназиите. Това стана още един мотив за рецензии от голям брой откриватели и интелектуалци към ръководството на премиера Виктор Орбан.

Протести свикаха Демократичният съюз на учителите и профсъюзите на преподавателите по история и литература с искане тя да бъде оттеглена. Според Демократичния съюз на учителите " е проблем, че просветителната рамка се базира на идеология, а не на професионални правила ".

Учители стачкуват в обществените мрежи против програмата със фотоси в обществените мрежи с хаштага #noNAT (NAT е съкращението на образователната програма) и уверения, че няма да " преподават фашизъм ".

Програмата да вземем за пример включва измежду най-важните маджарски писатели Ференц Херцег - буен покровител на Бенито Мусолини. Напротив, Имре Кертес, единственият Нобелов лауреат на Унгария, изследвал в работата си ужасите на Холокоста (той обаче постоянно бе подложен на критика в националистическите среди за избора, даже измежду премията през 2011 година, да живее в Германия).

Според Дьорд Феньо, заместник-директор на Асоциацията на учителите по литература, сегашната образователна стратегия " чака непрекъснато оповестяване на морални, идеологически възгледи " и " не оставя място за независимост на мисълта, а диктува какво (следва да) мислим. Тя... може единствено да служи като стратегия в тирания ".

Правителството отхвърля сходни изказвания, а Министерството на човешките запаси упорства, че страната е трябвало незабавно да обнови програмата си, с цел да могат " бъдещите генерации да стартират живота си, облягайки се на стратегия, основана на полезности и показваща европейските, унгарските полезности ".

Това не е първият случай на обвинявания към Орбан за посягане против академичната независимост, от случая с Централноевропейския университет до измененията в Академията на науките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР