Сайтът за цените на храните - foodprice.bg е лесен за

...
Сайтът за цените на храните - foodprice.bg е лесен за
Коментари Харесай

Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

Сайтът за цените на храните - foodprice.bg е елементарен за потребителите, медиите и за всички, които желаят да намерят информация за цената на съответната стока. Цените, които се виждат сега в уеб страницата са междинните цени такива, каквито са измерени. Това съобщи служебният аграрни министър Явор Гечев в предаването " Защо, господин министър " по БиТиВи.

Търговските вериги ще дават най-ниската цена на дадения артикул, който ще бъде обозначен. В уеб страницата за цените на храните, те ще са цените без промоции, посочи той.

Според него, към този момент има задоволително положителни промоции в магазините за хранителни артикули. Ако огромните търговски вериги не дават най-ниските цени, значи нямат опцията да го създадат. От новата седмица комерсиалните вериги ще могат да подават информация за продуктите, които намерят за добре. Поне 5 вериги са поискали да дават информация в уеб страницата за цените на храните.

Гечев посочи, че посредством разпоредба ще следи на какви цени са купува , внася, продава и преподава стоката от магазините.

Земеделският министър добави, че не той може да каже дали има картел на пазара или не, защото го споделя Комисията за защита на конкуренцията. Това, което Явор Гечев като отраслов министър вижда е, че няма по какъв начин да се оправдаят надценки от 100% нагоре.

" Според нашето изследване има голословно повдигане на цените, което е доста над естественото. Това, което виждаме ние е, че главните изкривявани на цената са търговията на едро и продавачите на дребно ", посочи Гечев.
 Властта отново останала неразбрана - с foodprice.bg страната си събирала данните на едно място
Властта отново останала неразбрана - с foodprice.bg страната си събирала данните на едно място

Все още никоя хранителна верига не е подала заявление за подаване на ценова информация към уеб страницата

, Гечев добави, че протестиращите са прави в настояванията си . Слънчогледът, който е влезнал през миналата година е 20 пъти повече от времената преди войната. Получава се особеност на тукашните пазари, сподели земеделският министър. Министерство на земеделието, храните и горите желае да се знае, че българската страна е солидарна с Украйна. Факт е, че има импорт на яйца, на изсъхнало мляко и това основава напрежение измежду нашите производители, добави той.

Гечев означи още, че страната не позволява безотговорен импорт на агнешко месо от Република Северна Македония. Утре в МЗХГ и БАБХ дружно ще начертаят ограниченията като авансово единодушие за хигиеничната стойност и държанието на разнообразни неща в месото. Към момента също има надзор, само че преди Великден артикули като яйца и агнешко месо влизат повече. Около 10-12 лв. е цената на кг агнешко, уточни Гечев, като регистрира и комерсиалната надценка от живо тегло до карантината в магазина.

 Гечев съобщи, че няма данни българските риболовци да са създали каквото и да било нарушаване. Рибарите ни са арестувани не в териториалните води на Румъния, а в интернационалните такива. Няма забрани в Европейския съюз за улов на акула. Това, което се установи е, че риболовците ни не са нарушили закона, увери земеделският министър.
 Държавният азбучник с цени на храни е подготвен - foodprice.bg
Държавният азбучник с цени на храни е подготвен - foodprice.bg

Кабинетът мисли за Закон за надценките

Ако би трябвало ще се подпише и дипломатическа нота по случая. Министерство на земеделието ще обезпечи и безвъзмездна правна помощ на българските риболовци, както и спомагателна правна експертиза, увери той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР