Сайтът за споделяне на видеа YouTube е основен проводник на

...
Сайтът за споделяне на видеа YouTube е основен проводник на
Коментари Харесай

YouTube е основен проводник на фалшиви новини, твърдят организации

Сайтът за шерване на видеа YouTube е главен проводник на онлайн дезинформация и не прави задоволително, с цел да се оправи с разпространяването на неистини в платформата си. Това настояват международни организации, които се занимават с инспекция на обстоятелства, съобщи " Гардиън ".

В писмо, подписано от повече от 80 групи, измежду които Full Fact във Англия и Fact Checker на Washington Post, се споделя, че уеб сайтът играе основна роля в разпространяването на подправени данни за пандемията от ковид и е бил употребен за опити за операции на последните президентски избори в Съединени американски щати.

" YouTube разрешава платформата му да бъде използвана като оръжие от безскрупулни участници, с цел да манипулират и експлоатират другите, както и да се провеждат и да набират средства. Настоящите ограничения се оказват незадоволителни " , се показва в писмото до основния изпълнителен шеф на компанията Сюзън Войжицки.

Организациите приканват YouTube, който е благосъстоятелност на Гугъл, да направи четири промени в активността си: да се ангажира с финансирането на самостоятелни проучвания на акциите за дезинформация в платформата; да дава връзки към опровержения във видеоклипове, в които се популяризират подправени новини; да спре логаритмите си да предизвикват повтарящи се извършители и да направи повече за справяне с лъжите във видеоклипове, които не са на британски език.

Писмото е подписано от групи, които се занимават с инспекция на изказванията на държавни управления и политици, както и с регулиране на достоверността на вести и изявления в обществените мрежи. В него се акцентира, че неуспехът на YouTube в битката с дезинформацията е изключително осезателен в световния юг - термин, който се отнася за страните от Латинска Америка, Азия и Африка.
 Експертна група на Европейски Съюз ще бори подправените вести
Експертна група на Европейски Съюз ще бори подправените вести

Цифровата просветеност - основна в битката с дезинформацията съгласно Мария Габриел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР