Сайтът на Амазон (Amazon) е наводнен от фалшиви петзвездни отзиви

...
Сайтът на Амазон (Amazon) е наводнен от фалшиви петзвездни отзиви
Коментари Харесай

"Амазон" е наводнен от фалшиви петзвездни отзиви, показа проучване

Сайтът на " Амазон " (Amazon) е наводнен от подправени петзвездни мнения за предлагани от непознати производители артикули, твърди потребителската организация " Уич? " (Which?), представена от Би Би Си.

Най-добрите оценки за артикули като слушалки, смарт часовници и фитнес гривни, са доминирани от непознати марки, сочи изследването на организацията. Хиляди мнения обаче са неверифицирани, което значи, че няма доказателство, че този, който е написал отзива, в действителност е купил стоката.

" Амазон " заяви, че употребява автоматизирана технология за унищожаване на подправените мнения. Компанията означи, че влага обилни запаси, с цел да отбрани системата си за мнения.

Проучването на " Уич? " обаче сочи, че подправените ревюта са постоянно срещани. Например когато организацията търсила слушалки, разкрила, че всички артикули на първата страница с резултати са от незнайни марки, т.е. нечувани от специалисти.

От 12 000 отзива за тези артикули множеството (87%) са били от неверифицирани покупки. Един образец - слушалки от незнайната марка " Селебрат " (Celebrat) има 439 ревюта, всичките са петзвездни, непотвърдени и са оповестени в един ден, което навежда на мисълта, че са генерирани автоматизирано.

Как да познаем подправен отзвук?

- Не разчитайте на рейтинги - задълбочете се и четете ревютата.

- Проверете датите. Вижте по кое време са пуснати отзивите. Ако ревютата са оповестени в доста къс интервал, евентуално са компютърно генерирани.

- Филтрирайте отзивите, тъй че да не се включват неверифицираните. Само маркираните като тествани са тези, които " Амазон " може да удостовери, че в действителност е направена покупка.

- Ако един артикул има стотици хиляди най-вече позитивни мнения, бъдете нащрек. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР