Сайтът chetilishte.com представя трите основни психологически причини, които задържат хората

...
Сайтът chetilishte.com представя трите основни психологически причини, които задържат хората
Коментари Харесай

Психологическите причини, които ни държат в лоша връзка

Сайтът chetilishte.com показва трите съществени психически аргументи, които задържат хората в токсична връзка.

Ето и кои са те:

Невъзвръщаема инвестиция

Невъзвръщаема инвестиция е разбиране от стопанската система, което реферира към разноски, които към този момент са направени, само че не могат да бъдат възобновени.

Когато решим да си закупим кола, след време може да я препродадем, макар че това може и да не стане на същата цена. Разликата в тази ситуация се назовава невъзвръщаем разход. Този принцип постоянно има психическо въздействие върху нас.

Например, когато сме в неприятна връзка, която не желаеме да напуснем, главната мотивация да останем в нея е инвестицията, която сме вложили в предишното и която се опасяваме да загубим при възможна разлъка.

Но както ни учи обичайна микроикономическа доктрина, икономическите субекти не би трябвало да оставят невъзвръщаемите разноски да въздействат върху капиталовото им решение: само бъдещите разноски са от голяма важност.

Познавателен дисонанс

Накратко, познавателният дисонанс е положение на непоследователни мисли и убеждения, изключително що се отнася до поведенчески решения и смяната на самите ни настройки.

Ако в миналото сте казвали неистина и сте се чувствали неловко от постъпката си, тъй като се възприемате за почтен и съзнателен, тогава това, което изпитвате се назовава „ дисонанс “. Да приемем, че сте били с колегата си от три години, през които той ви е третирал зле.

Нещо във вас постоянно ви е казвало това. Може би другари и семейство също поддържат вътрешния ви глас. Но тогава се сещате, че в случай че в действителност беше толкоз неприятно, нямаше да седите през целия този интервал от време във връзката – щяхте да напуснете, в случай че държанието на колегата ви беше в действителност толкоз недопустимо.

Какво вършиме следователно? Понеже не може да измененията тези три години, променяте настройките си по отношение на тях. В реалност, методът по който решаваме по какъв начин да разгадаем дисонанса (и съпътстващия го дискомфорт), е положително отражение на личното ни психическо здраве.

Заучена беззащитност

Много хора прекарват времето си в неприятни взаимоотношения, мислейки, че скоро отношението на колегата им ще се усъвършенства.

Например, когато сътрудникът им получи мечтаното работно място, стартира да получава по-висока заплата, когато не е толкоз под напрежение поради родителите си, и така нататък

И въпреки всичко дните минават, трансформирайки се в месеци и даже в години. В някаква степен това може да се дължи на заучена беззащитност. Хората като цяло подценяват какъв брой надзор имат върху своята среда. Обикновено неприятната преценка е поради друга обстановка, която ги е предиздвикала да се усещат по съответния метод.

Да кажем, че имате началник, който ви подлага на критика без значение от напъните, които полагате. С течение на времето ще се научите, че равнището на изпитание не е от голяма важност: безпомощни сте да получите хвалба. Тази динамичност се утежнява при хората в токсични връзки, защото автономията им е засегната от преобладаващ, безчувствен и контролиращ сътрудник.

В тези случаи е от решаващо значение да поддържате връзката с другари и семейство, защото околните и любящи хора към вас, могат да ви припомнят, че съществува живот отвън връзката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР