Сайтът Афера публикува протокол от разпита на премиера Кирил Петков,

...
Сайтът Афера публикува протокол от разпита на премиера Кирил Петков,
Коментари Харесай

Показанията на Петков срещу Борисов – предположения и опасения на премиера

Сайтът „ Афера " разгласява протокол от разпита на премиера Кирил Петков, чиито показания послужиха за ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов. Публикацията е съпроводена със следния публицистичен коментар. Медията се базира на свои източници от полицията, които съгласно „ Афера “ униформените са възмутени от неприемливия напън, който се ползва по отношение на проверяващите служители на реда и политическото управление на Министерство на вътрешните работи.  

„ От три дни цялата юридическа общественост у нас ни се подиграва, че седим в кабинета на министър-председателя, с цел да даваме доклад за следствията против неговия предходник, “ пишат служителите на реда изпратили документите от „ свидетелствата “ на Кирил Петков.

Самият той през днешния ден описа какво е приказвал по време на срещата си с служителите на реда, които той е извикал в кабинета си и самичък е изискал да даде показания.

Ето и „ свидетелствата “ на Петков без редакторска интервенция, както ги е дал пред служителите на реда:

Уведомен съм, че съм задължен: да се явя пред съответния орган, когато бъда свикан, да изложа всичко, което зная по делото, и да давам отговор на на поставените ми въпроси, както и да остана разполагаем на органа, който ме е призовал, до момента в който това е належащо. Предупреден съм за отговорността, която нося при умишлено потвърждаване на лъжа или затаяване на истина, както и при оповестяване на материалите по производството без позволение на прокурора – член 120 и член 198 от Наказателно-процесуален кодекс, член 290, алинея 1 и член 360 от Наказателен кодекс.

Уведомен съм за събитието, че нямам наложително да дам показания по въпроси, отговорите на които биха уличили в осъществяване на закононарушение мен, моите възходящи, низходящи братя, сестри или брачен партньор или лице с което се намирам във фактическо общуване – член 121 алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс.

Уведомен съм, че мога да откажа да потвърждавам, в случай че съм брачен партньор, прогресивен, низходящ, брат или сестра на обвинения, както и в случай че се намирам във фактическо общуване с обвинения.

Разяснени са ми правата, които имам, а точно: да си послужвам с бележки за числа, дати и други, които се намират у мен и се отнасят до моите показания, да получа заплащане за изгубения работен ден и да ми бъдат заплатени разноските, които съм направил, да желая анулация на актовете, които накърняват моите права и законни ползи.

Уведомен съм, че имам право да се съветвам с юрист, в случай че считам, че с отговора на поставения въпрос се засягат правата ми по член 121 от НПС и според член 122.

Разпитът стартира в 12 часа, 55 мин.

На заложените въпроси очевидецът отговори както следва:

От средата на месец декември 2021 година заемам длъжността „ министър ръководител “ на Република България.

В тази връзка и по моя покана на 16 март 2022 година имах среща с госпожа Лаура Кьовеши, Европейски прокурор, която намира се организира в моя кабинет в постройката на Министерски съвет, гр. София, бул. Дондуков № 1. В хода на срещата разговаряхме с госпожа Кьовеши за проблема обвързван със информация подадена от Васил Божков по отношение на неговите изказвания, че е изнудван от господин Владислав Горанов, господин Бойко Борисов и госпожа Севделина Арнаудова и че г-на Владислав Горанов е получавал средства в огромни размери и посредством неупражняване на ефикасен надзор от страна на Държавна комисия по хазарта, вследствие на което в държавния бюджет не са постъпили средства надвишаващи половин милиард лв., както бях осведомен от показания отчет на АДФИ № ДИД 1 СФ-15/ 25.06.2021 година

Аз показах угриженост за съответната реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в къси периоди ще бъдат подхванати дейности в обсега на тяхната компетентност.

Допълнително във вчерашния ден получих отчет със изчерпателен разбор от министерството на финансите върху активността на Изпълнителната организация „ ОСЕС “ и Дирекция „ Национален фонд “ при МФ по отношение на систематични дефицити в ръководството и контрола на средствата от еврофондове по време на когато господин Горанов е бил министър на финансите. Моите терзания са, че в случай че се окажат правилни изказванията изнесени от господин Божков и в медийното пространство и това води до догатката, че господин Горанов е взел участие в корупционни дейности, то гореописания отчет може да бъде показателен, че има риск сходни дейности да са били свързани и с равнището на надзор върху Дирекция „ Национален фонд “ при МФ и ИА „ ОСЕС “.

След вчерашното събития аз имам терзание, че в случай че засегнатите лица се снабдят с информация за тези нови събития има риск те евентуално да повлияят на обективното следствие и да затруднят разкриването на обективната истина, посредством евентуално заличаване или укриване на движимости и документи, както и евентуално оказване на въздействие върху очевидци.

Информирах управлението на Министерството на вътрешните работи неотложно с тези обстоятелства, за предприемане на нужните ограничения и дейности в границите на тяхната подготвеност. От диалога с министъра на вътрешните работи разбрах, че към този момент има формирана кореспонденция по случая в ГДНП.

Това е което мога да кажа по случая. Протокола прочетох персонално и засвидетелствам с подписа си, че показанията ми са записани вярно.

Край на разпита 14 часа и 15 мин.




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР