Сайтът „Афера“ публикува показанията на Кирил Петков по делото на

...
Сайтът „Афера“ публикува показанията на Кирил Петков по делото на
Коментари Харесай

Петков пред разследващия полицай – много загрижен, много притеснен. Показанията му без никаква стойност

Сайтът „Афера“ разгласява показанията на Кирил Петков по делото на Бойко Борисов.

„Брилянтни източници в ГДНП ни писаха, че са потресени от парадокса, в който са сложени. Срамуват се, че ги мислят за простаци, че Бойко Рашков се изживява като съдник и нещо значимо – оправдал е противозаконната приложимост на Министерство на вътрешните работи в неуспеха на акцията против Борисов, Горанов и Арнаудова, с „ приключване на информация “, написа уеб сайтът.

„ Правим това и с цел да се противопоставим на неприемливия напън, който се ползва по отношение на проверяващите служители на реда от политическото управление на Министерство на вътрешните работи, а към този момент и от секретарката на Кирил Петков – Лена Бориславова, която диктува прессъобщения, от които след това се срамим ние. От три дни цялата юридическа общественост у нас ни се подиграва, че седим в кабинета на министър-председателя, с цел да даваме доклад за следствията против неговия предходник “, декларирали източниците на „Афера“.

Разпитът на премиера стартира в 12.55 часа. Ето какво споделя Кирил Петков пред проверяващия служител на реда:

От средата на месец декември 2021 година заемам длъжността „ министър-председател “ на Република България.

В тази връзка и по моя покана на 16 март 2022 година имах среща с госпожа Лаура Кьовеши, Европейски прокурор, която намира се организира в моя кабинет в постройката на Министерски съвет, гр. София, бул. Дондуков № 1. В хода на срещата разговаряхме с госпожа Кьовеши за проблема, обвързван със информация, подадена от Васил Божков по отношение на неговите изказвания, че е изнудван от господин Владислав Горанов, господин Бойко Борисов и госпожа Севделина Арнаудова и че господин Владислав Горанов е получавал средства в огромни размери и посредством неупражняване на ефикасен надзор от страна на Държавната комисия по хазарта, вследствие на което в държавния бюджет не са постъпили средства, надвишаващи половин милиард лв., както бях осведомен от показания отчет на АДФИ № ДИД 1 СФ-15/ 25.06.2021 година

Аз показах угриженост за съответната реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в къси периоди ще бъдат подхванати дейности в обсега на тяхната компетентност.

Допълнително във вчерашния ден получих отчет със изчерпателен разбор от министерството на финансите върху активността на Изпълнителната организация „ ОСЕС “ и Дирекция „ Национален фонд “ при МФ по отношение на систематични дефицити в ръководството и контрола на средствата от еврофондове по време на когато господин Горанов е бил министър на финансите. Моите терзания са, че в случай че се окажат правилни изказванията изнесени от господин Божков и в медийното пространство и това води до догатката, че господин Горанов е взел участие в корупционни дейности, то гореописаният отчет може да бъде показателен, че има риск сходни дейности да са били свързани и с равнището на надзор върху Дирекция „ Национален фонд “ при МФ и ИА „ ОСЕС “.

След вчерашното събития аз имам терзание, че в случай че засегнатите лица се снабдят с информация за тези нови събития има риск те евентуално да повлияят на обективното следствие и да затруднят разкриването на обективната истина, посредством евентуално заличаване или укриване на движимости и документи, както и евентуално оказване на въздействие върху очевидци.

Информирах управлението на Министерството на вътрешните работи неотложно с тези обстоятелства, за предприемане на нужните ограничения и дейности в границите на тяхната подготвеност. От диалога с министъра на вътрешните работи разбрах, че към този момент има формирана кореспонденция по случая в ГДНП.

Това е, което мога да кажа по случая. Протокола прочетох персонално и засвидетелствам с подписа си, че показанията ми са записани вярно.

Край на разпита 14 часа и 15 мин.




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР