Сайфуло Саипов е подготвял една година атентата, който извърши на

...
Сайфуло Саипов е подготвял една година атентата, който извърши на
Коментари Харесай

Саипов обмислял една година как да убие колкото се може повече хора на Хелоуин

Сайфуло Саипов е подготвял една година атентата, който извърши на Хелоуин в Манхатън. Той се въодушевил от видео клипове на Ислямска страна, които демонстрират обезглавяване и застрелване на хора.

На 31 октомври 2017 година 29-годишният узбекистанец прегази 8 души и рани 12, 4 от които са в сериозно положение в болница. Той вряза пикапа си във велоалея в Долен Манхатън, а откакто се блъсна в учебен рейс, излезе от транспортното средство и беше прострелян от служител на реда.

Днес, 24 часа след нападението, той се яви в съда в инвалидна количка. Заяви пред правосъдните заседатели, че е желал да убие " колкото се може повече " хора на празника. След осъщественото се почувствал добре.

Прокурори, представени от Би Би Си, споделят, че Саипов е приказвал свободно с тях.

Имигрантът, дошъл в Съединени американски щати през 2010 година и работил като водач на Uber, се изправя пред обвиняване в тероризъм, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп изиска смъртна присъда за него.

Според документите на федералния съд нападението е било подготвяно два месеца, а предишния Саипов е наел пикапа. Мъжът е избрал Хелоуин, смятайки, че тогава ще има повече хора по улиците. Първоначално е възнамерявал да сгази хора и на Бруклинския мост. Искал е да постави знаме на ИДИЛ на пикапа си, само че след това се отказал, с цел да не притегля вниманието към себе си. Бил въодушевен от 90 пропагандни и цялостни с принуждение видео клипове, качени на телефона му.

Във връзка с нападението ФБР разпитва още един узбекистанец, 32-годишния Мухамадзиор Кадиров.

След него нюйоркската полиция усили наличието си на основни места в града, а президентът Тръмп разгласи, че подхваща стъпки към прекъсване на лотарията за зелена карта, посредством която килърът е влезнал в страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР