Съвсем възможно е да е стигнал и в България. Беше

...
Съвсем възможно е да е стигнал и в България. Беше
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: Към 10-15 януари ще ни удари вълна от новия подвариант на Омикрон

Съвсем допустимо е да е стигнал и в България. Беше в Италия и Франция преди месеци още. В Италия 43 000 души дневно се записват след идването на новия подвариант BQ.1.1. Във Франция са към 71 000 души на ден. Тези случаи би трябвало да се умножават по 10, тъй като доста изкарват безсимптомно, а също както и в Българи, хората не вървят да се тестват непрекъснато. Това сподели за Bulgaria ON AIR математикът от Българската академия на науките проф. Огнян Кунчев.

Той добави, че дневно във Франция умират по 110 пациенти с Ковид-19, което по думите му би съответствало на 10 души у нас, които ние още ги нямаме.

" И у нас към този момент има случаи на BQ.1.1, не е допустимо да няма. От здравна гледна наточвам този подвариант се прекарва елементарно, само че доста по-бързо се заразяваме, той по тази причина елементарно съумява да пробива. Вълна можем да чакаме у нас към 10-15 януари, тя ще е също толкоз фрапантна, колкото и в другите страни ", съобщи проф. Огнян Кунчев.

" Другите като не носят, вие слагайте маска и се защитавайте от тях. Виждам хора с маски, това значи, че сме станали по-отговорни. А уязвимите групи и хората над 60 години би трябвало да си сложат ваксина ", сподели още проф. Кунчев.

По думите му сме изгубили непълен имунитет по отношение на гриповете по време на Ковид пандемията: " Грипът има безусловно типично особено придвижване, в края на януари и началото на февруари ще му е пикът, в случай че не се употребяват маски. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР