Съвсем скоро в Пловдив ще бъде открито още едно археологическо

...
Съвсем скоро в Пловдив ще бъде открито още едно археологическо
Коментари Харесай

Това е новото археологическо бижу на Пловдив

Съвсем скоро в Пловдив ще бъде намерено още едно археологическо украшение. Това е комплексът " Античен конгрес на Филипопол – север “, където бе осъществена консервация, реституция и експониране на античните руини, заяви за  Plovdiv24.bg  реставраторът Никола Стоянов.

Почти всички действия по консервирането и експонирането на археологията са завършили, сподели Стоянов. Остават някои довършителни действия като подходи и осветяване на комплекса.

Извършена е реорганизация на една цяла колона и две частични, по истински фрагменти по метода анастелоза “, разясни преди време Стоянов.

Така към Централна поща в Пловдив се разкриха колонади и антични зидове, които са под намерено небе, само че нормализирани и консервирани, които няма да се унищожават най-малко в околните 10 години. А пространството около тях е облагородено и естетизирано.

През 2019 година, по план на проектант Румяна Пройкова и реставратора на колоните Никола Стоянов бяха разкрити, реставрирани и инсталирани и Античните колонади на Римския конгрес – Запад на Централния площад. На археологическия комплекс се възхищават доста български и чужди туристи.

Очаква се " Античен конгрес на Филипопол – север “ да се радва на същия туристически интерес.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР