Съвсем скоро в България предстои да бъде обявено създаването на

Съвсем скоро в България предстои да бъде обявено създаването на ...

Започват два пилотни проекта в областта на проптех индустрията.


Съвсем скоро в България предстои да бъде обявено създаването на проптех и контех клъстер, който ще започне два пилотни проекта съвместно с Европейската комисия. Повече за тях разказа Силвия Павлова, управляващ. партньор в Strategy+Business Lab, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.Още по тематаПрогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%Проптех създава огромни възможности за имотната индустрияКак проптех променя имотната индустрия?

“Единият от проектите цели да очертае спънките и бариерите пред развитието на проптех сектора, както и да работи за отстраняването им", посочи Павлова. "В рамките на другия ще бъде създаден фонд за финансиране на проптех скейлъпи”, каза още тя.

Според Георги Халачев, предприемач, съосновател и главен изпълнителен директор на Proper Tech, бизнесът с недвижими имоти все повече се насочва към управлението на услуги. По думите му запознаването на отделните компании с новите възможности е сред най-големите предизвикателства в имотната сфера.

„Проптех общността трябва да бъде много близо до пазара, за да може той да знае портфолиото от продукти, които се разработват, и как те могат да бъдат прилагани“, каза предприемачът и отбеляза, че браншът с недвижими имоти е един от най-консервативните. Той прогнозира, че идват времена, в които бизнесът трябва да се преобрази.

Целта на Проптех и Контех Клъстер България (Proptech and Contech Cluster) е да изгради, развива и популяризира технологичните иновативни решения в строителната индустрия и сектора на недвижимите имоти. Създадената от него екосистема ще насърчава синергията (връзката и взаимодействието) между предприемачите, академичните среди, инвеститорите, институциите и новите предприятия в сектора, за да превърне идеите в нови продукти и да донесе нови технологии на пазара.

Източник: investor.bg