Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от

...
Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от
Коментари Харесай

Каракачанов: Изтеглянето ни от Афганистан е правилното решение

" Съвсем скоро ще се наложи да изтеглим нашите военнослужещи от Афганистан и това е вярното решение ". Това съобщи вицепремиерът по сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов по време на видеоконферентната връзка с националните командири на българските военни контингенти, участващи в интервенции и задачи в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали .

Заедно с началника на защитата адмирал Емил Ефтимов те разговаряха във връзка 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската войска.
 Съединени американски щати и НАТО публично започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан
Съединени американски щати и НАТО публично започнаха изтеглянето на войските си от Афганистан

Изтеглянето би трябвало да завърши до 11 септември

Във видеоконферентната връзка взе участие и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров .

Към момента 165 български бойци са зад граница . В обичайна видеоконферентна връзка командирите на частите, изпълняващи задания в задачи и интервенции на НАТО и Европейския съюз, рапортуваха за положението на контингентите и осъществяването на поставените им задачи и задания.
 И България изтегля контингента си от Афганистан
И България изтегля контингента си от Афганистан

Оттеглянето ще е последователно

В Афганистан обстановката остава напрегната и несигурна . Това съобщи националният пълководец на 42-рия български контингент в задачата на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне " Решителна поддръжка " - Афганистан полковник Павлин Велков. Българският контингент сполучливо извършва задачата си, ползват се ограничения за отбрана на персоналния състав от разпространяването на COVID-19 . На територията въз основата не са регистрирани случаи на ковид .

" Искам да Ви пожелая за оставащите седмици до началото на изтеглянето на първо място здраве на вас и целия персонален състав. Въпреки комплицираната обстановка в Афганистан, вие продължавате да изпълнявате своята задача по един заслужен метод ", акцентира Красимир Каракачанов.

" След като в средата на април на изключителна среща на министрите на защитата и на външните работи НАТО взе решение за завършек на задачата в Афганистан и евакуиране до месец септември, пред Вас стои виновната задача да приключите задачата проведено, спазвайки ограниченията за сигурност и противоепидемичните ограничения ". Това съобщи от своя страна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Относително спокойна и постоянна е ситуацията в Босна и Херцеговина . Това стана ясно от думите на командира на българския контингент в интервенцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина " АЛТЕА " полковник Анастас Бакалов.

Подполковник Петко Поповски , пълководец на военно формирование от Въоръжените сили на Република България за присъединяване в интервенцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ също рапортува за спокойна конюнктура макар динамичната във вътрешнополитически проект обстановка. По думите на Каракачанов тази задача е най-близо до българските граници и по тази причина е може би една от най-важните.
 Косово за първи път изпрати бойци на мироопазваща задача
Косово за първи път изпрати бойци на мироопазваща задача

По молба на Съединени американски щати

Във връзка със международната пандемия адмирал Ефтимов бе безапелационен, че политическото и военното управление на Министерството на защитата стоят твърдо зад сигурността на контингентите ни зад граница и са подготвени да реагират при всяко изменение на ситуацията.

Няма сведения за опасност против българския контингент в Мали . Това съобщи началникът на медицински екип и народен пълководец на българския контингент в задачата на Европейския съюз за образование в Мали лейтенант Венцислав Димов. Той благодари за оказаната цялостна поддръжка от страна на управлението на Министерството на защитата и Военномедицинската академия.
 26-ият ни контингент от военни медици отпътува на задача в Мали
26-ият ни контингент от военни медици отпътува на задача в Мали

Най-важната ви задача е да се върнете живи и здрави, пожела им полк. Димо Димов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР