Съвсем скоро ще има прокурори в България, които няма да

...
Съвсем скоро ще има прокурори в България, които няма да
Коментари Харесай

На хартия: Има законова идея за изцяло независими от Гешев прокурори

Съвсем скоро ще има прокурори в България, които няма да са подчинени на основния прокурор – в тази ситуация на Иван Гешев. Това излиза наяве от план на закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който е оповестен за публично разискване.
С този план, през преходни и заключителни разпореждания, се предлага изменение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Става въпрос съответно за член 136, алинея 3, 4 и 5. Точно тези алинеи дефинират, че всеки прокурор и следовател се управлява от административните ръководители на съответната прокуратура, а всеки административен началник е зависещ на основния прокурор и на по-висшестоящите от административни ръководители, намиращи се под обвинител номер едно. Освен това, алинея 5 споделя и, че основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори и следователи.
 Лаура Кьовеши: Ще защитим по-добре европейските фондове Лаура Кьовеши: Ще защитим по-добре европейските фондове
Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши чака ръководената от нея конструкция да усъвършенства успеваемостта на...
Освен това, с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се предлага постановленията на европейските прокурори да не може служебно документално да бъдат отменяни или изменяни от прокурор от по-горестояща прокуратура. А съгласно новооснован член 217б, " всички процесуални дейности, осъществени от способен орган на Европейската прокуратура в сходство с Регламент (ЕС) 2017/1939, имат в Република България процесуалната стойност на дейности, осъществени от български орган ". Цитираният урежда разпоредбите за деяние на Европейската прокуратура.
Уловката
Изборът на европейски делегирани прокурори се прави по следния метод – прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет прави асортимент. Именно там най-силна е ролята на основния прокурор и това категорично в излезлия през вчерашния ден (30 септември) отчет за правораздаването ни като причина за терзание. Освен това, с измененията в Закон за съдебната власт " европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България и разполагат с пълномощията на прокурори по този закон ".
Още: " "
 Коя е Теодора Георгиева - първият български европрокурор Коя е Теодора Георгиева - първият български европрокурор
Първият български европрокурор е Теодора Георгиева, която сега е административен арбитър, оповестиха от Съвета на Европейски Съюз в понеделник към този момент...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР