Съвсем скоро ще е наличен окончателният доклад на БАН, който

...
Съвсем скоро ще е наличен окончателният доклад на БАН, който
Коментари Харесай

Междинният доклад на БАН за АЕЦ „Белене”: Дефицит на мощности до 2035 г.

Съвсем скоро ще е разполагаем окончателният отчет на Българска академия на науките, който да даде отговор за ориста на възможната ни втора атомната електроцентрала – тази в Белене. В момента е подготвен единствено промеждутъчен отчет, който показва един от вероятните сюжети, разяснява в студиото на „ Лице в лице” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По думите ѝ в този промеждутъчен отчет се показва, че след 2035 година на територията на нашия район ще има недостиг на енергийни мощности, а ние не би трябвало да преглеждаме България като независим пазар на електрическа енергия, а да гледаме на районния пазар като на едно цяло.

Тя уточни, че решението за АЕЦ „ Белене” следва да се вземе въз основата на подготвяния от Българска академия на науките отчет, само че това става с яснотата, че неговите последици ще са и за идващите генерации.

За нас е приоритет да използваме това съоръжение по допустимо най-хубавия метод, 3 милиарда са вложени досега, уточни тя. Половината съоръжение е доставено и е на площадката на АЕЦ „ Белене”, а другата половина ще бъде в България до края на годината.

Доставеното съоръжение се съхранява по допустимо най-хубавия метод, като се съблюдават стандартите и напътствията на заводите производители, уточни още Петкова. Предстои и построяването на навеси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР