Съвсем скоро, може би от средата на годината, електронното здравно

...
Съвсем скоро, може би от средата на годината, електронното здравно
Коментари Харесай

Здравното ни досие ни праща съобщения за преглед

Съвсем скоро, може би от средата на годината, електронното здравно досие ще стартира да ни изпраща напомнящи известия за посещаване при общопрактикуващия си доктор. Това съобщи доцент Антон Тонев - консултант на министъра на опазването на здравето и експерт хирург-онколог пред БНР.
Прочетете още
" Това е модул в нашето електронно пациентско досие, който ние смъкваме като приложение на телефоните си. За първичното инсталиране на този модул ще ни е нужен електронен автограф, само че сега се създават и различни системи от Информационно обслужване, които да създадат по-лесни за потребление всички тези електронни приложения “, добави Тонев.

Според него изгодата на това електронно приложение ще бъде първо да получаваме навременна информация какво можем да употребяваме в съответната календарна наша година като пациент, като първите известия ще водят наложително към посещаване при доктор.

„ Но с развиване на системата, ние още сме сложили въпроса пред персоналните лекари те разсъждават, чакаме тяхната противоположна връзка, за известна автоматизация на този развой. В момента само персоналните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен обзор. Когато отидем и то постоянно в работно време, пред вратите на персоналния доктор постоянно има опашка и то от заболели хора и деца. И хората се отхвърлят от профилактичните си прегледи... ", изясни лекарят.

Затова се разисква концепцията - след прекосяване един или два пъти през кабинета на персоналния доктор и в случай че той е оценил цялостния ни риск, с негово позволение ние да получаваме автоматизирани посоки за избрани профилактични прегледи, а той да получава резултатите от тях. Ние да можем сами през телефона си да сътворяваме своето електронно направление, за проучвания или друго, и в случай че те видят нещо притеснително, тогава да ни викат за спомагателни прегледи, посочи доцент Тонев.

Условието за това автоматизирано направление е да сме конфигурирали на телефона си модула за пациентското ни досие и в случай че персоналният доктор е решил, че нашият общ статус е ниско рисков. Крайното решение е в нашите общопрактикуващи лекари, като най-важното е да разберем, че става дума единствено за случаи без никакви недоволства. Когато имаме признак и недоволства няма по какъв начин да действаме с автоматизирани логаритми.

Развивайки тази система и преговаряйки към този момент и с икономистите, бихме могли да стигнем в обстановка, в която, в случай че сме си изпълнили целия профилактичен календар в годината, в която сме навършили 46 години, ние да получаваме съответния финансов бонус. Казвам 46 години, тъй като нормално след 45 та година се назначават множеството профилактични проучвания. И сега, в който сме си създали тази наложителна профилактика, тогава бонусът да бъде финансов, сподели още съветникът на здравния министър.

Това да бъде или твърда сума, която ние да получаваме в края на годината преди Коледа или да бъде в границите на една месечна наша здравна вноска, която да ни се връща година по-късно. Това са 100-200 лева

Доц. Тонев сподели още, че сега персоналните лекари нямат достъп до профилактичните проучвания, които пациентите си вършат по линия на непринудено или в допълнение здравно обезпечаване. Работим двете системи да си " приказват " през НЦИС, посочи доцент Тонев.

" Когато е готово приложението, ние ще създадем специфична акция, тъй че хората да схванат какво значи Профилактичен календар, към този момент постановяваме това име на това електронно приложение и самодейно с известни персони и през медиите ще питаме осведомени ли са хората с него, отворихте ли вашия Профилактичен календар, описа още доцент Антон Тонев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР