Съвсем скоро държавата ще обвърже специализантите по медицина на нейна

...
Съвсем скоро държавата ще обвърже специализантите по медицина на нейна
Коментари Харесай

Държавата вече може да задържа медици у нас

Съвсем скоро страната ще обвърже специализантите по медицина на нейна прехрана да останат да работят в България най-малко 3 години. Наредбата с измененията, които вкарват това изискване, излезе в " Държавен вестник ", а оттук насетне здравните управляващи разполагат с два месеца да обявят броя на местата, които ще субсидират за 2019 година и 2020 година Целта на тези промени съгласно претекстовете на Министерство на здравеопазването е страната да се намеси по-активно в обезпечаването на експерти при дефицит в избрани специалности и области.

Оттук нататък страната ще поеме заплащането на специализантите, само че против това ще ги задължи да останат да работят у нас в продължение на 3 години. Първоначалната концепция беше да работят толкоз, колкото е траяла специализацията им, само че в окончателния вид срокът е изменен на 3 година Специализациите са нормално 4-5 години, а през това време страната ще заплаща две минимални заплати (1120 лева към момента) и осигуровките. Специализантите по " Обща медицина "  ще получават два пъти минималния застрахователен приход за съответната специалност и икономическа активност (668 лева, или 1336 лева ) плюс осигуровки. Министърът на опазването на здравето ще може отсега нататък да дефинира и специалности с по-високо възнаграждение, само че не повече от три минимални заплати, т.е. специализантите в дефицитни специалности ще могат да получават до 1680 лева по данни към нея.

В окончателния вид на наредбата е оставен избор на специализантите къде да работят, въпреки че те ще могат да избират единствено лечебни заведения, посочени в лист от министъра на опазването на здравето, а той ще ги дефинира по предложение на шефа на Центъра за публично здраве. След придобиването на права на експерт младият доктор разполага с 6 месеца да стартира работа в България. В случай че не извърши задължението си, той дължи обезщетение на Министерство на здравеопазването в размер на изплатената дотация за периода на неговото образование. Ако специализантът е отработил част от тригодишния период, компенсацията се пресмята съразмерно.

В момента заплатите на лекарите, които се образоват за придобиване на специализация, се заплащат от лечебните заведения, в които се образоват. За така наречен дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и така нататък, страната поема таксата за образование на лекаря. Тя е 230 лева месечно. 

ИЗБОР

Медиците, които към този момент специализират тук-там, за които страната покрива таксата, ще завършат специализацията си по остарелия ред. Тези, които са избрали " Обща медицина " имат право на избор - да останат по остарелия ред или да се трансферират по новата разпоредба.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР