Съвсем съзнателно се стараем да подбираме разнообразни теми за Ratio“,

...
Съвсем съзнателно се стараем да подбираме разнообразни теми за Ratio“,
Коментари Харесай

Математика, мъртъвци и малария ще са част от научния форум Ratio

Съвсем умишлено се стараем да сортираме разнородни тематики за „ Ratio “, с цел да намерим по нещо забавно за всеки човек. Това споделиха уредниците на научния конгрес „ Ratio “ Василена Вълчанова и Любомир Бабуров.

“Ratio ” е първият план на неправителствената организация “Еволюционен взор “. Целта e да се покаже хубостта, мистерията и вдъхновението, които науката основава в света към нас като приказва за научни тематики на елементарен език.

Стивън Ле Комбер, който ще показа тематиката „ Математика, мъртъвци и малария “ е  учител в Queen Mary University of London. За „ Преди всички “ той изясни повече за географското профилиране, което ще бъде показано в лекцията му. Този способ се употребява от полицията в Лондон, ФБР, Централно разузнавателно управление на САЩ и на всички места по света: „ Едно от забавните неща за математиката е, че доста постоянно видно разнообразни явления са разказани по еднакъв математически метод. По този метод се оказва, че може да се употребява един и същи модел, с цел да се опише къде се случват закононарушения, къде да се търсят горещи места за разпространяване на малария. В случая на серийни убийства казусът към този момент не е единствено че няма обвинени, а че има десетки или стотици хиляди евентуални обвинени, което е прекомерно доста, с цел да се наблюдава вярно. В криминологията географското профилиране взима местоположенията, асоциирани с тези местопрестъпления в математическия модел, с цел да приоритизира тези обвинени. Затова е значимо да се означи, че този модел няма да даде отговор на съответни въпроси – какъв в килърът, дали е 1,70 см, дали е испанец или левичар, и даже няма да удостовери, че този човек е килърът. Това, което ще  направи е, че в случай че се вземе един лист от 50 хиляди имена и в случай че стартира да се приоритизира този лист в резултат на модела, ще успеем да намерим килъра по-бързо. Това няма да докара до присъда, само че ще каже на полицията къде да търси, с цел да откри спомагателните материали, с цел да откри кой е килърът.

„ Ratio “ ще се организира на следващия ден, 9 май, в Sofia event center. Билети могат да се закупят през уеб страницата на научния конгрес ratio.bg или на място преди събитието.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР