Съвсем очаквано и цените, пшеница, соята и палмово масло се

...
Съвсем очаквано и цените, пшеница, соята и палмово масло се
Коментари Харесай

Страхът от война покачи още цените на пшеницата, соята и палмовото масло

Съвсем предстоящо и цените, пшеница, соята и палмово масло се повишиха на фона на опасенията за бъдещи усложнения при доставките. Страховете от утежняване на доставките се ускориха, откакто Русия нападна Украйна, пишат международните организации.

Нещо повече - двете страни са основни снабдители на зърнени храни и масла.

Русия и Украйна образуват към 29% от международния експорт на пшеница, 19% от международните доставки на царевица и 80% от международния експорт на слънчогледово масло. Селскостопанските търговците са обезпокоени за износа и считат, че боен спор може да повлияе на придвижването на реколтата.

Кризата повиши цената на пшеницата до най-високото равнище от 2012 година

На Чикагската стокова борса майските контракти за пшеницата нарастват с близо 6%. Фючърсите на царевицата набъбнаха с близо 5%.

Сушата в Южна Америка понижава вероятностите за доставките на соя. Палмовото масло се употребява в хиляди артикули - и хранителни, и козметични. Цената му също доближи рекорден растеж, откакто дефицитът на работна ръка понижава производството в един от огромните производители Малайзия.

От месеци специалисти предизвестяват ще това може да докара до по-високи цени в магазините за хранителни артикули, изключително цените на тестените произведения, шоколад и други, които ще стават все по-скъпи за произвеждане.

Кризата Русия-Украйна " съставлява огромна опасност за доставките на растителното масло, пшеница и царевица ", съгласно анализаторът в Rabobank Оскар Тякрав.

Високите цени на торовете също изострят опасенията за по-висока инфлация. Фермерите понижават потреблението на торове, а това може да докара до по-ниски добиви и да увеличи цените на храните до още по-високи стойности по света.

Фючърсите на соево брашно в Китай се покачиха до рекорни ценови равнища, даже откакто държавното управление разгласи, че възнамерява да пусне на пазара соя от държавните запаси на фона на терзанията за лимитираните доставки.

ТЕМА преди 21 минути 357 преди 32 минути 1327 преди 38 минути 422
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР