Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но

...
Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Напълно възможно е човек да се зарази повторно с коронавирус

 Съвсем обикновено е да чакаме трета вълна на ковид, само че е мъчно да се каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Това съобщи някогашният шеф на НЦЗПБ - имунологът акад. доктор Богдан Петрунов в предаването " Опорни хора ".

Той акцентира, че в целия свят се усилва разпространяването на вируса, появяват се нови разновидности, които също от ден на ден ще се усилват.

" Това е естествената еволюция на вируса. Ние се борим срещу вируса, той се бори срещу нас. Търси си механизми да избегне нашето оръжие. Еволюцията ще продължава в най-различна степен. Вирусът би трябвало да откри място където да живее. Може да не става по-опасен, само че ще продължава да се популяризира. Колкото повече се популяризира, толкоз повече заболели ще има, което допуска повече тежки случаи и смъртност ", изясни акад. доктор Петрунов. 

Имунологът настоя, че трябва да се научим да живеем в тези условия, тъй като вирусът няма да изчезне. Ако се постанова, всяка година ще би трябвало да вършим нова ваксина, както е с грипния вирус.

" Явяването на повече разновидности на варианта, които ще обиден този белтък на спайковете на вируса - местата, които тъкмо се свързват с рецепторите в човешкия организъм, евентуално ще доведат до основаването на нова ваксина. В това няма никакво подозрение ", съобщи гостът на Ганиела Ангелова. 

По думите му ваксините на Pfizer и на Moderna, които са въз основата на RNK, умерено могат да покрият съществуващите варианти. Дават имунитет към новите варианти, само че в по-ниска степен. Предполагам, че и останалите ваксини ще бъдат задоволително положителни да ни защищават. Може би не съвършено, само че до степен, която да е добра с оглед по-лекото боледуване на хората, уточни акад. доктор Петрунов.

Той акцентира, че е напълно допустимо да се заразиш наново с Ковид-19 и даже да разпространяваш инфекцията, откакто си ваксиниран.  

" Ваксината е предопределена да ни защищити от заболяване, само че не защищава от разпространяване на инфекцията. Хората считат: имунизираме се и махаме маските - живот. Нищо сходно няма ", безапелационен бе имунологът пред .

Самият той към този момент е с две сложени дози на имунизацията и не е посочил никакви странични реакции. 

Щеше да бъде друго в този момент, в случай че всички бяха чули един доктор преди година

" Ваксината е разковничето, само че паралелно с нея наложително продължаваме да съблюдаваме противоепидемичните мерки - обикновеното носене на маски, постоянното миене на ръцете, отбягване на непосредствен обществен контакт ", уточни акад. доктор Петрунов и посочи, че у нас условията са най-ниски. 

" Много ми е мъчително, че в днешно време може да има доктор, който да приказва срещу имунизациите. Това са най-великите достижения на медицината - имунизациите и антибиотиците. Без тях ние нямаше да бъдем 7 милиарда ", съобщи имунологът.

" Да избереш ваксина не е да си купиш обувки - черни или кафяви. Това би трябвало да го каже експертът - вашият доктор. Трябва да познаваме късите характерности на имунизациите. Алергията не е противопоказание за имунизация. 30% от човешката популация е алергична. Хората с онкозаболявания умерено може да се ваксинират, никакво противопоказание не е ", обясни експертът. 

Хората с автоимунни болести наложително би трябвало да се съветват с лекуващия си доктор, защото при огромна част се употребява лекуване, което потиска имунитета и би трябвало да се внимава - има ли смисъл да се прави имунизация. При огромна част от хората с автоимунни болести могат да бъдат ваксинирани, стана ясно от думите му.

" По-добре е тези, които възнамеряват бременност, да не се ваксинират. Няма противопоказания, само че от етични съображения не е редно да се подлагат на риск. Страдате от тежко сърдечно-съдово заболяване - не е редно ", сподели още акад. доктор Петрунов. 

Той добави, че потвърждаването на детските ваксини е доста по-сложно от това за възрастните, защото трябват доста проучвания и критериите са високи. Все отново имунологът чака скоро да има и детска ваксина против Ковид-19.

" Няма лекарство, което да няма непряк резултат, само че тъжното и тежкото е, че сега медицината не разполага със характерно лекарство за ковид ", съобщи имунологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР