Съвсем наскоро в арабските медии имаше активна дискусия на тема

...
Съвсем наскоро в арабските медии имаше активна дискусия на тема
Коментари Харесай

Лавров осъществява нов пробив в арабския свят

Съвсем неотдавна в арабските медии имаше дейна полемика на тематика „ Русия има ли роля в арабския свят? Това значително беше обвързвано с развиването на украинската рецесия, в която арабските страни заеха неутрална позиция, заявявайки, че „ и двете страни са другари на арабските страни “. Някои от тях даже предложиха посредничеството да стане платформа за мирни договаряния.

Лигата на арабските страни (ЛАГ), която сплотява повече от 20 страни, даже сътвори контактна група във връзка със обстановката в Украйна. В Москва, както сподели съветският заместител външен министър Михаил Богданов, „ почетоха позицията, изразена от арабските страни по отношение на украинския спор “, само че това ограничи маневреността на съветската дипломация в арабското направление, което беше интензивно употребявано от дипломацията на Съединени американски щати и техните западни сътрудници.

„ Арабските страни са подложени на сериозен напън от страна на Запада, който упорства да заемат безапелационна позиция във връзка с рецесията в Украйна и да осъждат военните дейности на Русия, очаквайки, че ще вземат участие в изолацията на Русия “, сподели ръководителят на Арабската лига Ахмед Абу ал-Гейт.

Що се отнася до Русия, с цел да стартира „ огромна игра “ в района, беше належащо първо да очертае сериозните си ползи там. На второ място, в допълнение към ресурса на двустранно съдействие с обособените страни, намерете опора в по-широк районен механизъм на взаимоотношение.

Накрая трябваше да се появят нови условия, които разкриха нуждата арабският свят да се насочи към Русия като най-конструктивен извънрегионален състезател.

Те, апропо, се появиха вследствие на грешките и неверните калкулации на Вашингтон във връзка с войната на Израел с Хамас, която бележи бързото обезценяване на политиката на Съединени американски щати в Близкия изток.

Както се споделя в един от известните новинарски уеб сайтове на ОАЕ „ 24. ae “, „ невероятното се случи бързо: атмосферата към войната в Украйна се промени в Близкия изток, а войната сред Израел и Хамас докара до появяването на различия сред страните от района и Съединените щати, когато политическите и други причини на Запада против Русия се трансфораха в празна фраза.

Това сътвори „ дипломатически вакуум “ в арабския свят, който Русия бързо стартира да запълва.

Първо съветският президент Владимир Путин посети ОАЕ и Саудитска Арабия. Сега визитата на съветския външен министър Сергей Лавров в Мароко беше сполучливо, където той взе присъединяване в съвещанието на Форума за руско-арабско съдействие, който възобнови работа след четиригодишно спиране, което съгласно мароканския външен министър Насър Бурит „ изисква взаимоотношение сред арабските страни и Русия на ново равнище. "

Според него в този момент „ ние сме заинтригувани да издигнем разговора на стратегическо равнище и да формираме „ пътна карта “ за партньорство “.

Важно е да запомните следното. Предишната среща на равнище външни министри на страните от РАФС се организира през април 2019 година в Москва и беше най-голямата в историята на този формат. Тогава в Москва дойдоха дипломати от 14 арабски страни.



Но срещата в Мароко счупи връх по брой представители: в Маракеш дойдоха високопоставени представители на Русия и още 15 страни: Палестина, Ирак, Сомалия, Судан, Саудитска Арабия, Тунис, Бахрейн, ОАЕ, Йемен, Катар, Мавритания, Египет, Либия, Ливан и Съюз на Коморските острови.

Неслучайно ден по-рано Лавров пое самодейността за привикване на интернационална конференция за близкоизточното споразумяване, в която вземат участие всичките пет членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и представители на Лигата на арабските страни, Организацията за ислямско съдействие и Съветът за съдействие на арабските страни от Персийския залив ще вземат присъединяване.

Както сподели ръководителят на съветското външно министерство, това е „ единственият метод да се подсигурява, че казусът ще бъде позволен вечно “.

Основното беше, че Москва постоянно се е застъпвала Лигата на арабските страни да работи интензивно с близкоизточния квартет като пълновръстен участник в мирния развой, идентифицирайки добре известните императиви на близкоизточното споразумяване в напъните за разрешаване на проблемите на своя личен район.

„ Този метод към този момент направи допустимо по-специално постигането на съглашение за възобновяване на връзките сред Иран и Саудитска Арабия, за ускорение на процеса на всеобхватна нормализация сред Сирия и нейните арабски съседи посредством връщане на Сирия в Лигата на арабските страни “, това акцентира съветският външен министър в Маракеш.

Като цяло участниците във форума започнаха да развиват предпочитание да трансферират работата на Руско-арабския конгрес по стопанска система и просвета на непрекъсната основа.

В този формат е допустимо да се вземат решение съответни проблеми и да се осъществят разнообразни общи и самостоятелни планове по необятен набор от търговско-икономически въпроси.

Отсега нататък, както означи Лавров, усилването на взаимоотношението с арабските страни е един от „ безспорните цели на съветската външна политика “.

Сега, в средносрочен проект, главната задача на арабските страни е да избегнат обстановка, в която да бъдат въвлечени директно или индиректно в нов районен спор.

Освен това междурелигиозното разделяне в района отчасти съответствува с геополитическото разделяне. В тези условия Русия и арабските страни би трябвало да се съсредоточат върху дълготрайно съдействие в региона на сигурността и икономическото развиване. Като се има поради пробивът, реализиран в Мароко, тази концепция придобива в допълнение значение. Началото на този развой е сложено.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР