Съвсем наскоро един мой клиент, ръководител на не малка компания,

...
Съвсем наскоро един мой клиент, ръководител на не малка компания,
Коментари Харесай

Страст и всеотдайност - добре, но трябва да е взаимно

Съвсем неотдавна един мой клиент, началник на не дребна компания, показа с мен, че напоследък вижда, че чиновниците му не работят със същия възторг, с който са подхождали към работата в първите години от основаването на компанията. Попитал управител от компанията, отговарящ за един от най-непродуктивните екип каква е повода и той декларирал, че служащите просто са станали мързеливи. В този миг ръководителят решил да потърси помощ от мен.

Скорошно изследване разкри някои от най-честите аргументи за неналичието на мотивация и ангажираност измежду чиновниците - 69% от респондентите са декларирали, че биха били по-доволни от работата си, в случай че уменията и качествата им се употребяват по-добре от техните мениджъри, до момента в който 59% са декларирали, че компанията им намира облагите и приходите за по-важни от благосъстоянието на нейните чиновници.

Това изследване илюстрира наклонност, която съм следила в доста компании и която в цялостна степен важи за гореспоменатия екип на моя клиент – хората губят пристрастеността си към работата поради метода, по който техните ръководители се държат с тях.

В тази връзка, това са няколко съвета, които дадох на моя клиент:

1. Намалете бюрокрацията

Понякога хората изгубвам възторг, тъй като са погълнати от бюрократични процеси и процедури, които отклоняват вниманието им от значимите неща. Когато ги освободите от ненужните молби за позволение и непрекъснатите контролни инспекции, те ще имат нужното време, независимост и сила, с цел да се концентрират върху работата, за която сте ги назначили да правят.

2. Дръжте се с всички като с равноправни сътрудници

Когато се отървете от задушаващата администрация, би трябвало да поставите нещо на нейното място. Идеалният вид е да я замените с предприемаческа просвета, или другояче казано, да изградите работна среда, в която хората имат възприятието, че техният глас се чува и че мнението им въздейства върху актуалните решения в компанията и посоката, в която ще бъде ориентирана тя в бъдеще. Насърчете вашите чиновници да стартират да мислят като бизнесмени.

Много от мениджърите, работещи за моя клиент, имаха съществени възражения против този модел и не желаеха да се разделят с бюрократичния метод. Това не е изненадващо, като се има поради обстоятелството, че точно този модел им е оказал помощ да стигнат до управнически пост. Въпреки това, клиентът ми организира среща в голяма зала, в която участваха всички чиновници на неговата компания. Неговата цел беше една – да каже на всички служащи какъв брой значими са те за триумфа на компанията и да им благодари за положените старания.

„ Ако управлявахте този бизнес, какво щяхте да извършите? Какви са вашите хрумвания? “, е попитал той чиновниците си и им е обяснил, че желае да от тях откровени отговор.

3. Направете информацията елементарно налична и изцяло транспарантна

Едно от най-честите недоволства на чиновниците е, че те не са наясно с процесите, които се случват в организацията, с нейното положение и с решенията, които се взимат на мрачно. Ако очаквате от хората да се държат като бизнесмени, то те би трябвало да имат цялостен достъп до информацията за компанията. Те би трябвало да имат ясна визия за по-голямата картина, стратегическите цели и измененията в насоката. Те би трябвало да взимат присъединяване във значимите диалози и в процесите на взимане на решения.

4. Вслушайте се в мнението на вашите чиновници

Едно нещо е да кажеш, че можеш да вземаш сложни решения и да управляваш компанията, а напълно друго да слушаш, и още повече – да чуваш, това, което другите имат да кажат за нея. Великите водачи дават на своите чиновници опцията да показват мнението си и да задават въпрос. Нещо повече, те постоянно адресират тематиките, които служащите им повдигат. Когато чиновниците ви знаят, че гласовете им се чуват, те имат по-голяма мотивация да дават най-хубавото от себе си  

5. Следвайте техния образец

Ако член на вашия екип показа някаква страхотна концепция, вашата работа е да го подкрепите и да му помогнете да откри верните хора с точните умения, които да я трансфорат в действителност. Дайте му насоки и му осигурете средствата, от които има потребност, само че оставате ръководството на плана в негови ръце. Така той ще се научи да възнамерява, делегира и управлява, а това ще го трансформира в извънредно скъп чиновник.

6. Отбелязвайте постигнатия прогрес

Всеки желае да получи самопризнание за работата, която прави, без значение дали е покрай върха на професионалната стълбица или в нейното начало. Като водачи и ръководители от време на време забравяме да признаем упоритата работа и дългите часове, които чиновниците ни влагат в нашата компания, само че това са неща, които в никакъв случай не трябва да одобряваме за даденост.

Много мениджъри се усещат застрашени от предприемаческата просвета, тъй като считат, че тя може да подкопае техния престиж. Смелите водачи обаче не се опасяват от това, тъй като знаят, че колкото по-голяма независимост на деяние имат техните чиновници, толкоз по-добре ще се оправят с работата си.

.........................................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР