Съвсем наскоро BMW представи своята визия за бъдещето, лансирайки двата

...
Съвсем наскоро BMW представи своята визия за бъдещето, лансирайки двата
Коментари Харесай

От M1 до i8 или историята на суперавтомобила от Мюнхен

Съвсем неотдавна BMW показа своята визия за бъдещето , лансирайки двата си нови върхови модела - i8 Roadster и обновеното i8 Coupe . Това са колите, които задават тона на развиване на баварската марка, като елементи от тях - под формата на стилистични детайли, технологии и други решения, ще минават последователно и към по-обикновените модели на компанията.

В предишното сходна роля има един различен, не по-малко специфичен автомобил. Създаден е с напълно с имиджови цели, дизайнът му е италиански, а визията му потресаващо смела за годината, в която излиза на пазара. Това е изумителната история на паметното BMW M1 .

Нарисуваното от италианското дизайнерско студио Giugiaro, спортното купе се появява през 1979 година Първоначално автомобилът е трябвало да се създава от Lamborghini по поръчка на BMW, а концепцията била да бъде употребен за спортни цели. За страдание обаче италианската компания била ударена от съществени финансови проблеми, което принудило германците да си поемат контрола върху производството на M1.

Според неофициалната информация, баварците трябвало да вземат чертежите на M1 от Lamborghini по не толкоз цивилизован способ, защото италианците не желали да ги дават непринудено. В последна сметка BMW се заели с създаването на първите прототипи, а след това стартирали и прозиводството на серийния автомобил. Уловката е, че германците привлекли и няколко от инженерите на Lamborghini в своите редици.

 Снимка 327234

BMW M1 може и да наподобява малко ретро до днешните елегантни суперавтомобили, само че за времето си този двуместен модел е изглеждал като от друга галактика. Клиновиден профил, отварящи се нагоре фарове и приблизително ситуиран мотор с голям и набразден с отвори за изстудяване похлупак.

Сърцето на цивилната версия на тази машина е 3.5-литров 6-цилиндров мотор с мощ 273 к.с., които задвижвали тежащото 1300 кг купе до оптималната скорост от 261 км/ч.

Основната цел на BMW с този план е била да се състезава с M1 в спортната Група 4, само че в последна сметка колата се озовава в основата на едномарковия шампионат M1 Procar. В тези серии се състезавали безусловно идентични машини от един и същи модел и една и съща спецификация с мощ 470 к.с. - BMW M1.

 Снимка 327231

Шампионатът изиграл ролята на поддържащ за Формула 1, само че доста от водачите в Ф1 решили да се пробват и зад кормилото и на тези вълнуващи коли. Така да вземем за пример през 1979 година шампионатът е извоюван от Ники Лауда.

В интервала 1978-1981 година са създадени единствено 451 такива автомобила, като включително влизат както спортните машини, по този начин и квалифицираните за потребление по публичната пътна мрежа коли.

 Снимка 327229

През 2008 година от BMW показват концептуалната разработка Hommage Concept, която съставлява модерната визия за възможен правоприемник на именитото M1, което и до през днешния ден остава един от най-редките модели на BMW.

До серийна версия на Hommage Concept по този начин и не се стига, само че точно този автомобил в последна сметка предизвика дизайнерите на немската компания да вложат старания в създаването на ново спортно купе. И по този начин се появява i8.

 Снимка 327761

 Снимка 327763

 Снимка 327762

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР