Съвсем доскоро по-голямата част от населението на Земята е работело

...
Съвсем доскоро по-голямата част от населението на Земята е работело
Коментари Харесай

Защо да направим света по-добро място: Един егоистичен аргумент

Съвсем до неотдавна по-голямата част от популацията на Земята е работело на равнищата и цялостната продукция на международната стопанска система е била най-много резултат от селското стопанство.

Този резултат е бил стеснен от закрепената повърхност на наличната земя. През годините не се е трансформирал изключително.

Размерът на баницата е бил закрепен, а светът е бил игра с избран край.

В сходен свят на застоялост единственият метод да забогатееш е посредством обедняването на различен. Ако вземеш по-голямо парче от баницата, някой различен получава по-малко. Ако искаш повече храна, най-хубавите тактики са нахлуване и плячкосване. Загубата на съседа е равно на облага за теб.

Такъв е бил светът в продължение на хилядолетия. Различните общества са водили непрекъснати войни за по-голямо парче от баницата. Икономическото неравноправие е било голямо. Някои са имали колкото баница пожелаят. Други са живеели от трохи.

След това пристигнала индустриалната гражданска война и всичко се трансформирало. Как тъкмо? И за какво би трябвало да ни е грижа за благосъстоянието на хората, които се намират на другия завършек на света? Това ново видео на Kurzgesagt – In a Nutshell ще ви опише по-подробно, като ви запознае с така наречен себелюбив алтруизъм.

Налични са надписи на български.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР