Съвременно изкуство ще бъде представено на жп гарата във Варна,

...
Съвременно изкуство ще бъде представено на жп гарата във Варна,
Коментари Харесай

Фотография и танци на жп гарата във Варна


Съвременно изкуство ще бъде показано на жп гарата във Варна, на 26 август. Събитието е със заглавие „ Коловоз 2 – изкуство в градска среда “ и се организира за повторно, оповестяват уредниците от младежката фондация „ Аморфа “.

Специални посетители на „ Коловоз 2 “ са фотографката Михаела Аройо и артистът Елиян Аройо, както и Надежда Дичева – хореограф и танцьор, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Инициативата ще насочи погледа на публиката към прекарванията, свързани с пътуването, преселването, бягството от конфликтни точки и завръщането вкъщи. Ще могат да се видят фотографска галерия, отдадена на бесарабските българи, танцово зрелище, пресъздаващо прекарванията на бежанците, и литературна апаратура с сценичен пърформанс, които сплотяват другите направления на миграцията в предишното и през днешния ден. 

Фотографската галерия „ Корен “ на Михаела Аройо включва подбрани фрагменти от дълготрайния ѝ проучвателен план, документиращ живота на бесарабските българи, които преди три века напущат родните земи и се насочат като бежанци към територии в днешните Молдова и Украйна.

Кадрите наблюдават ярки персони от Бесарабия, които способстват за съхраняването на българската еднаквост, както и присъщи пейзажи от бесарабската степ. Изложбата ще се открие публично в 18:30 ч., а в 20:30 ч. посетителите ще могат да беседват с авторката.

Програмата на събитието ще предложи още литературна апаратура „ Хрониките на гарата “ от 18:00 до 21:00 ч. с подбрани цитати от творби на писатели от целия свят, разглеждащи тематиката за пътя и новите хоризонти. В началото артистът Елиян Аройо ще прочете литературни фрагменти. 

Със своята танцово-театрална миниатюра „ Песен за сън “ в 19:00 ч. Надежда Дичева и Веселина Данева ще пресъздадат човешкото лице на миграцията с внимание към актуалния бежански въпрос.

От 19:30 ч. в среща с артистите, публиката ще има опция да разбере повече за изследователската им работа и за обществената позиция, изразена в творбите им.

Събитието има и съпътстваща стратегия - на 27 август ще се организира отворен танцов клас „ Коловоз 2: Без граници “ с Надежда Дичева в учебно заведение за танци „ The Center “ на ул. „ Шипка “ №4 във Варна. Входът е свободен без авансово записване. Класът е подобаващ за хора с опит в актуалните танцови техники, хип хоп, типичен балет, бойни изкуства.

Предишното издание на „ Коловоз 2 “ се организира през 2015 година в партньорство с Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна и включваше изложения на политически плакати на проф. Александър Поплилов и на фотографии на фрагменти от огромни фрески, осъществени от организация „ Аморфа “.

„ Коловоз 2 – изкуство в градска среда “ 2022 се реализира със съдействието на Национален фонд „ Култура “ и Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ в партньорство с учебно заведение за танци „ The Center “ и „ Варна Денс Театър “. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР