Съвременният изкуствен интелект се учи от огромни бази с информация

...
Съвременният изкуствен интелект се учи от огромни бази с информация
Коментари Харесай

Обучаването на изкуствен интелект вече няма да е безплатно

Съвременният изкуствен интелект се учи от големи бази с информация - доста от тях свалени от известни Интернет платформи. Тези платформи обаче нямат желание да дават тази информация гратис, споделя Wired.

Stack Overflow и Reddit са две от онлайн платформите, които ще търсят отплата от OpenAI, Гугъл и други компании, които създават изкуствен интелект и го образоват с постове от техните конгреси. И двата уеб страницата имат десетки милиони регистрирани консуматори, единият е профилиран за помощ при компютърно програмиране, другият е политематичен и дом на хиляди разнородни онлайн общности.

Големите езикови модели могат да генерират текст въз основа на модели на думи, научени от уеб страниците, книгите и други текстови документи. 

Подобни планове имат и американски издатели, които желаят да основат базови правила, по които разработчиците на изкуствен интелект могат да договарят за прилагане на избрани данни за образование.

Това е добра вест и за множеството художници, чието изкуство е погълнато от логаритми като Dall-E 2, Midjourney и Stable Diffusion, способни да имитират стила им все по-добре. Подобни каузи могат да основат основни прецеденти за новата сфера в авторските права - AI изкуството.

AI фирмите несъмнено печелят от услугите си - въпреки ChatGPT да работи добре и в безплатната си версия, за работа обезпеченият достъп на платената (20 $ на месец) е основен. А Microsoft предлага собствен генератор на програмистки код въз основата на същия езиков модел - за 19 $ на месец.

Много от тези платформи обаче имат голямо количество данни с помощта на изцяло доброволното присъединяване на потребителите - като в този момент ще монетизират техния труд директно, освен косвено посредством реклами.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР