Съвременните технологии правят SSD дисковете не само бързи, но също

...
Съвременните технологии правят SSD дисковете не само бързи, но също
Коментари Харесай

WD Ultrastar DC HC550 + DC SN640: надеждно хибридно съхранение


Съвременните технологии вършат SSD дисковете освен бързи, само че също надеждни и дълготрайни
(снимка: Western Digital)

За цифровата промяна на бизнеса се приказва от няколко години, само че взривът на пандемията внезапно форсира прехода на организациите към лелеяната цифровизация. 2020 година бе време на тектонична смяна, която принуди всички да „ скочат в облака ”, да поддържат връзка виртуално, да споделят онлайн и да мигрират всичко допустимо в мрежата.

Както връзките, по този начин и съхранението на данни претърпяха „ гърмеж ” – потенциалите набъбнаха неведнъж. При това бързо мащабиране хибридното предпазване на данни се оказа изключително скъпо. Една от блестящите предписания за корпоративните организации е съчетаването на класическите твърди дискове от семейството WD Ultrastar 18, в частност модела, и полупроводниковите (SSD) носители на Western Digital.

Възходът на флаш паметта

Когато технологията на флаш-паметта се появи за пръв път в света на ИТ, потреблението ѝ от предприятията беше лимитирано заради високата цена. Постепенно обаче търсенето се усили, което накара производителите да усилят производството. В даден миг даже се оказа, че има свръхпредлагане, което закономерно докара до намаление на цените.

Станаха известни масивите, построени напълно от флаш-памети, подобаващи за избрани корпоративни приложения за предпазване. Но доста предприятия избират хибридните масиви за предпазване пред тези, които са „ напълно флаш ”, защото тази композиция дава по-голяма надеждност, наред с експедитивност и ценова успеваемост за по-голям размер.

Традиционният корав диск

Класическите HDD се смятат за тип енергонезависима памет, което значи, че те резервират съхранените данни даже без електрическо зареждане. Въпреки възходящата известност и спадащите цени на SSD, твърдите дискове не престават да се употребяват в доста компютърни устройства през днешния ден – заради голямото количество данни, които могат да съхраняват.

Един от минусите на твърдите дискове е релативно по-ниската им продуктивност в съпоставяне със SSD – оферират от 75 до 200 входящи/изходящи интервенции в секунда (IOPS) и междинна инертност сред седем милисекунди (при въртене със скорост 4200 об/мин) и две милисекунди (при 15 000 об/мин).

Дисковете WD Ultrastar са известни със своите новаторски характерности и висока надеждност
(снимка: Western Digital)

Традиционно ИТ отделите усилват продуктивността на масивите за предпазване, като прибавят повече твърди дискове и ги настройват да работят по този начин, че да се чете и написа най-вече външната част на въртящите се плочи.

Предимствата на SSD

SSD дисковете употребяват доста по-малко сила от тези с железна плоча по време на работата си и оферират по-бързо време за реагиране – с по-ниска инертност. При корпоративните приложения това значи по-бързи интервенции. Съвременната технология за произвеждане на полупроводникови носители от корпоративен клас разрешава SSD дисковете да са хем бързи, хем надеждни, хем дълготрайни и издръжливи.

Хибридното решение

Хибридните решения, съчетаващи типичен твърди дискове и SSD, са създадени, с цел да се възползват от преимуществата на двете технологии. При тях се усилват IOPS и понижава латентността. В същото време се резервира опцията за побиране на големи размери от данни.

За множеството организации по-ниската цена на гигабайт прави хибридните масиви за предпазване желан избор. Освен че тези конфигурации са по-икономични, ето още няколко неща, които вършат хибридите по-добър вид за предприятията:

Една от стойностните комбинации за съчетаване на HDD и SSD са твърдите дискове от семейството WD Ultrastar DC HC и полупроводниковите носители WD DC SN640.

WD Ultrastar DC HC550 + DC SN640

Твърдите дискове имат евентуално голям потенциал за предпазване. Със своите до 18 терабайта подобен HDD може да обезпечи до 29% повече потенциал в същия форм-фактор като 14 TB диск. Когато дисковете са с огромен потенциал, те разрешават на центровете за данни да редуцират финансовите инвестиции, намалявайки цената за хардуера и съпътстващите го разноски.

WD Ultrastar DC HC550 има голям потенциал за предпазване и висока енергийна успеваемост
(снимка: Western Digital)

В същото време дисковете WD Ultrastar DC HC550 дават обещание висока енергийна успеваемост. Например, център за данни, употребяващ 18 TB дискове вместо 14-терабайтови, употребява 21% по-малко електрическа енергия на терабайт в режим на подготвеност. Това води до доста понижение на общата цена на владеене. До огромна степен тази успеваемост се дължи на хелиевата среда в диска: когато корпусът на диска е изпълнена с хелий, вместо с въздух, съпротивлението при въртенето на диска е доста по-малко.

Наред с това WD Ultrastar дисковете са известни със своята надеждност. По създание зад името на серията се крие индустриалната технология на Hitachi, която бе добита от Western Digital и е известна с надеждните си решения, показа Николай Вачев,  Управител на „ АДСИС ” ЕООД, формален риселър/интегратор на WD/HGST у нас. По индикатора „ междинно време до срив ” (MTBF) тези дискове са оценени на 2,5 милиона часа (стандартно този индикатор е сред 100 хиляди и 1 млн. часа). Това разрешава на производителя да даде 5-годишна гаранция за устройствата.

Спецификациите на WD Ultrastar DC HC550 включват още:

Полупроводниковите дискове са проектирани за вграждане в шкафовете на центровете за данни, където да обезпечат бързо реагиране с ниска инертност за корпоративните приложения при зареждане, кеширане и първично предпазване. Така се реализира високо качество при смесени натоварвания, типични за корпоративната среда – виртуализация, уеб-сървъри, файлови сървъри, пощенски сървъри и други

WD DC SN640 е проектирани за корпоративни приложения в центровете за данни
(снимка: Western Digital)

Серията е създадена с редица технологии за запазване на данните, като да вземем за пример отбрана при спиране на електрозахранването, функционалности „ несъмнено заличаване ” и „ мигновено несъмнено заличаване ”, които са използвани при разглобяване. Има и функционалност за самокриптиране, която защищава данните и обезпечава сходство със строгите регулации за отбрана на данните.

WD Ultrastar DC SN640 употребява интерфейс PCI-E 3.1×4 и протокол NVMe, което го прави няколко пъти по-бърз от SATA III; пропускателната дарба е 4000MB/s, спрямо 600 Mbps при по-старата технология. Реалната скорост на трансфер на данните е над 3000 MB/s. Това в допълнение понижава общата цена на владеене за притежателите на центрове за данни.

Спецификациите на WD Ultrastar DC SN640 включват още:

WD Ultrastar DC HC550 и DC SN640 дисковете са налични на пазара у нас от – формален риселър/интегратор на WD/HGST – както поотделно, по този начин и в сървърна настройка, разясниха от компанията, която предлага солидно портфолио от сървърни и сторидж решения на водещи международни марки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР