Съвременните хора водим заседнал начин на живот и прекарваме дълги

...
Съвременните хора водим заседнал начин на живот и прекарваме дълги
Коментари Харесай

Човекът, който промени границите на човешките възможности

Съвременните хора водим затънал метод на живот и прекарваме дълги часове в затворени пространства с климатични съоръжения. Трудно понасяме сериозни температури и тежки натоварвания и ги заобикаляме. Един човек обаче напълно прекатурва визиите ни за физическа устойчивост. Холандецът Вим Хоф – прочут по целия свят като Ледения човек – държи над 20 международни върха за рискови достижения, оповестява economy.bg

``
реклама

Сред невероятните му подвизи са най-дълъг престой в резервоар с лед, маратон по къси панталони зад Северния полярен кръг и в пустинята без банкет на течности, катерене на връх Еверест по къси панталони. И освен това – проучванията потвърждават, че Вим Хоф има неповторимото умеене да управлява имунната и вегетативната си нервна система. Как е допустимо това?

В „ Методът на Ледения човек “, която излиза в България на 29 януари с логото на ИК „ Хермес “, Вим Хоф разкрива елементарния си, само че ефикасен способ, който се заключава в три съществени съставния елемент: студови тренировки, дихателни техники и отдаденост. Свидетелствата за изгодите от него са голям брой: нараснал имунитет и тонус, по-добър сън и понижени равнища на стрес. Не е належащо да плувате под леда или да изкачите връх по къси панталони, само че с постоянното използване на метода можете да постигнете по-добро физическо и психическо здраве, като възстановите връзката си с вътрешния си източник на неподозирана мощ, твърди неговият основател.

Вим Хоф е живото доказателство, че може би още не познаваме изцяло опциите на човешкото тяло. Студът е неговата буря, а главното му занятие е да търси комфорта там, където ние изпитваме дискомфорт. И не тъй като се е родил организиран по-различно от нас, а тъй като е вложил време да се „ пренастрои “.

С невероятните си достижения, измежду които над 20 върха на Гинес, и неповторимото умеене да управлява сърдечния си темп и кръвообращение, той изумява учените при множеството следени проучвания, на които е бил подложен. Способността му да въздейства на имунните си реакции открива нови благоприятни условия за лекуване на редица болести.

Десетки хиляди души по целия свят са въодушевени от Вим Хоф и ползват метода му, с цел да подобрят здравето си и да се оправят със напрежението.

„ Щом аз мога да върша нещо, всеки може да се научи “, безапелационен е той.



Публикуваме фрагмент от книгата, без редакторска интервенция:

Въведение

от Кун де Йонг

През октомври 2011 година в интернет попаднах на видеоклип, в който един мъж се съблече и влезе да плува в езеро – студено езеро някъде в Исландия. Всичко в близост бе покрито със сняг, а във водата се виждаха парчета лед. Клипът бе фрагмент от документален филм на Би Би Си. Дикторът разясни, че температурата на водата в езерото е малко над точката на заледяване, т.е. задоволително студена, с цел да убие съвсем всекиго в границите на минута.

Но не и този мъж.

Той плуваше умерено в продължение на петнайсет минути. „ Този е анормален “, помислих си. Но бях извънредно заинтересован. Кой беше той?

Името му е Вим Хоф.

Макар да не разбрах незабавно смисъла в плуването измежду големи ледени парчета, видяното бе разпалило любознанието ми. Изгледах още един клип. Този път Хоф плуваше под леда. „ Това е още по-ненормално “, помислих си и продължих да виждам клип след клип. Хоф пробяга маратонска отдалеченост в снега – гол до кръста. Пробяга половин маратонска отдалеченост през пустинята, без да приема никакви течности. Престоя в резервоар с лед час и половина. Катери връх Еверест по къси панталони.

След половин час гледане в съзнанието ми се бе откроил въпросът: Как е допустимо?

В един от клиповете Хоф обясняваше, че 80% от достиженията му са свързани с дишането. Как пък не! От петнайсет години практикувах дихателни извършения и бях създател на книга по тематиката, само че бях сигурен, че в случай че се опитам да плавам под леда, ще умра от измръзване.

Любопитството ми се разпали още повече.

Какво дишане практикуваше Вим Хоф, че бе кадърен да прави невъзможни за другите неща? Много ми се искаше да го попитам персонално. Написах му имейл през уеб страницата www.innerfire.nl. Не получих отговор. Изпратих втори имейл. Отново никакъв отговор. В третия загатнах „ Отдих “ (Verademing), книгата за дишането, която бях написал в съавторство с психиатъра Брам Бакер. Пак нищо. След шест опита обаче ми отговори Енахм Хоф, наследник на Вим Хоф. В имейла си той обясняваше: „ Изключително сме натоварени, а ужасно доста хора желаят да беседват с Вим. В момента той взе участие в проучвания в медицинския център на университета „ Радбауд “, които лишават доста време “.

За благополучие се откри опция да беседвам с Вим.

Срещнахме се в квартал в западната част на Амстердам. Вим ме поздрави задушевно. Носеше тениска с надпис „ Днес няма правила “. Добре е да се знае, че той не се преценява освен с физиологичните правила, само че и с разпоредбите по принцип.

Разговорът ни потръгна незабавно и бе доста прелестен и въодушевяващ. Вим ми обясни някои дихателни извършения и ги изпълнихме дружно. За своя изненада, почувствах резултата незабавно. Изпитах прилив на сила и жизнеспособност. Вим ми изясни още, че самите студови тренировки играят значима роля за това да се почувстваш добре. Неговите рискови подвизи в студа не са просто проява на това, което той умее да прави с тялото си, самият мраз има своята функционалност. Хоф е уверен, че студовите тренировки усъвършенстват здравето и оказват редица благотворни резултати, от които можем да се научим да се възползваме. Разказа ми също по какъв начин е разкрил всичко това и по какъв начин оказва помощ на хората да извлекат максимума от неговите дихателни и закалителни извършения.

Попитах го за какво реализира всичките тези рискови подвизи.

Той ококори очи и отвърна: „ Дишането е връзката сред физическия свят и душата. Ако ние, като човешки същества, успеем да открием противоположния път към душата си, ще спечелим борбата “.

Явно по лицето ми се е изписало неразбиране, тъй като Вим прихна и добави: „ Имам поради борбата с бактериите и вирусите “.

Неговите рискови подвизи не са самоцелни. Вим желае да покаже на какво е способно човешкото тяло – освен неговото, а на всеки човек, в това число вашето и моето.

Вим в никакъв случай не боледува. При мнозина пациенти неговият способ е доста по-ефективен от медикаментите. Доскоро обаче не бе известно по какъв начин тъкмо работи той. Но ето и положителната вест: тайната, която Вим знае от десетилетия, наскоро бе доказана научно.

Способни сме да влияем върху вегетативната нервна система на организма си.

Методът на Вим бе проучен в медицинския център на университета „ Радбауд “ в нидерландския град Неймеген. Какво значение имат резултатите от проучването за пациентите с метаболитни болести като ревматизъм и болест на Крон? А за здравите хора? Доколко може да увеличи равнищата ни на сила методът „ Вим Хоф “? Вим може да пробягва маратони в снега, само че на какво сме способни ние, простосмъртните? Можем ли да използваме тази спомагателна сила в работата си? А дали не е допустимо да използваме метода на Вим, с цел да лекуваме диабет вид 2? Звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина.

Вим желае методът му да се популяризира из целия свят. Аз взех решение да го тествам върху себе си и започнах с дихателните извършения. Сега вземам ледени вани и се пробвам да задълбоча отдадеността си. И прилежно протоколирам всичките си прекарвания. Освен това интервюирам доста хора, които също практикуват метода на Вим. Тази книга отразява моя и техния опит и несъмнено, показва техниките и правилата в основата на метода „ Вим Хоф “, както и неговата история.

Пожелавам ви прелестно четене и триумф със студените душове.

Кун де Йонг.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР