Съвременните автомобили имат изключително много сензори и датчици, които да

...
Съвременните автомобили имат изключително много сензори и датчици, които да
Коментари Харесай

Датчик на коляновия вал

Съвременните коли имат извънредно доста датчици и сензори, които да управляват работата на мотора. Днес ще ви дадем най-важната информация за работата на този сензор и какво тъкмо управлява той.
Какво прави този сензор
Датчикът на коляновия вал регистрира ситуацията и скоростта на вал-а, като предава информацията към компютъра на автомобила, с цел да може той да нанесе нужните корекции върху работата на мотора.
Къде се намира този сензор
Обикновено, както множеството от вас биха се досетили, този сензор стои покрай коляновия вал, с цел да може информацията да бъде оптимално точна.

Въпреки че всичко зависи от модела и марката на автомобила, нормално ситуацията му е в предната долна част на мотора.
Как работи този сензор
Датчикът е прикован за зъбното колело на коляновия вал, което има изчезнали зъбци, които му дават базата за разположението на вал-а.

Докато валът се върти, сензорът създава избран подтик за напрежение, като всеки подтик подхожда на всеки зъб. Когато тези сигнали бъдат пратени към основния компютър на автомобила, той преценя в кой цилиндър и по кое време тъкмо би трябвало да бъде създадена искра.

Когато липсва сигнал, компютъра няма по какъв начин да сътвори искра, което няма да запламени горивото от инжекторите и автомобилът няма да може да възпламени.
Видове сензори на колянови вал
В автомобилната промишленост са познати два типа датчици- апостериорен сензор и сензор с резултат на Хол.

Индуктивен сензор - това са един или два проводника, които генерират аналогов сигнал

Датчик на Хол - това са три или четири проводника, които генерират дигитален сигнал
Симптоми на развален сензор
Ето едни от главните неща, които могат да ви покажат, че датчика е развален:
Автомобилът не може да възпламени
Ако датчика не изпраща сигнали към компютъра, няма да се получи възпламеняване в цилиндрите, което значи, че мотора няма да може да проработи.
Спиране на мотора по време на придвижване
Когато сензорът предава неверна информация, има опция до момента в който автомобила е в придвижване компютъра още веднъж да спре искрата в цилиндрите, което ще попречи на горивото да се възпламени и от там моторът ще угасне.
Светване на “Check Engine ”
Когато видите на таблото да светне Check Engine, това в множеството случаи значи, че има някакъв проблем в мотора, това може да значи развален сензор или пък сериозна щета в автомобила.
Неравномерно ускоряване и нараснали трептения
Когато има неверни данни от датчика, това може да докара до неочаквана загуба и поява на мощ, според от това по кое време горивото в цилиндрите бива възпламенено, по този начин се нарушава работата на мотора, което може да докара също по този начин и до нараснали равнища на трептения, точно заради неравномерната работа.
Как можем да разберем дали сензорът работи вярно
Ако имате ръб компютър, той доста постоянно ще ви покаже избран код за неточност. След като видите кода, можете да го ревизирате в наръчника за избрания модел автомобил и там да видите какъв тъкмо е казуса.

Освен това можете да извършите тест и с мултицет, като би трябвало да отстраните датчика и да видите какво е съпротивлението на намотката в него. В най-хубавия случай то би трябвало да бъде сред 500 и 800 Ома. Ако цената на напрежението е друга, то сензорът би трябвало да бъде заменен.
Можем ли да сменим датчика на коляновия вал сами
Смяната на този сензор нормално е нещо, с което всеки човек, разбиращ най-малко малко от техника, може да се оправи.

Ще ви трябват няколко инструмента, според от марката и модела на вашия автомобил (можете да намерите нужните ключове и отвертки в инструкциите на вашия автомобил) и чифт ръкавици, в случай че не желаете да се цапате.

Нека да забележим кои са главните стадии, през които би трябвало да преминете:
Вдигнете колата на крик
За да имате добър достъп до мотора можете да я повдигнете на крик или я закарайте някъде, където ще можете да влезете под нея.
Премахнете акумулатора
За да се предотвратят токови удари, премахнете акумулаторната батерия на автомобила.

Така с изключение на вашата сигурност, гарантирате и тази на автомобила, защото постоянно има опция от къси съединения.
Премахнете болта, който държи датчика
Преди да премахнете датчика, би трябвало да отвъртите болта, който го крепи. За задачата нормално ще ви би трябвало 10мм ключ, само че към този момент казахме, че всяка кола е друга.

След като болта е отстранен, можете да махнете и датчика.
Поставете новия сензор
След като остарелия сензор е отстранен, ще можете да почистите мястото и да сложите новия, като за задачата би трябвало още веднъж да завиете болта на мястото му.
Прикрепете акумулатора
След като всичко е готово, можете да върнете акумулаторната батерия в автомобила и да изчистите грешките в компютъра, в случай че има такива.

Източници на информация и
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР