Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и

...
Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и
Коментари Харесай

Плащаме 11 млн. лева за изследвания на Антарктида и Антарктика -

Съвременни научни проучвания в отдалечените полярни региони на Антарктика и Арктика ще бъдат финансирани с 10,8 млн. лева по (НППИ), реши държавното управление по предложение на министъра на образованието Николай Денков. Сумата е двойно по-голяма от отпуснатата за предходната ни полярна стратегия, която беше по-продължителна (2017-2021 г.) и струваше 5,4 млн. лв..

Освен финансиране на научни планове, се планува създаване и на магистърска стратегия по полярни проучвания , с цел да се привлекат младежи към научна кариера в тази област.

От 1988 година, когато беше извършена първата българска антарктическа експедиция, България последователно развива и модернизира базата си „ Св. Климент Охридски “ на Антарктида. И отсега нататък ще продължи организирането на годишните полярни експедиции, координацията на научните планове, техническото им застраховане и обезпечаването на безвредна работа на български и задгранични учени в базата ни, написа пресслужбата на Министерски съвет.

Финансирането ще се заплати на три транша (през 2022-ра, 2023-та и 2024 г.) на координатора ù - Софийският университет с неговия Национален център за полярни проучвания. Оттам ще отидат при отсети с състезания научни планове. Парите ще покрият логистичните дейностите по образуване и осъществяване на националните полярни експедиции (Антарктика и Арктика), включително и разноски по подготовка и осъществяване на плавателните автобуси на българския научноизследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий ". Той ще плава всяка година до Антарктика и ще обслужва полярни експедиции. Средства ще се насочват и към научни действия на сътрудниците по програмата.

Финансирането на дейностите по програмата ще е за сметка на средствата за просвета в централния бюджет и ще се прави посредством бюджета на Министерството на образованието и науката.

Партньори по програмата са Българският антарктически институт, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, Институтът за гората към Българска академия на науките и Националният природонаучен музей към Българска академия на науките.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР