Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и

...
Съвременни научни изследвания в отдалечените полярни райони на Антарктика и
Коментари Харесай

Изследвания на Антрактида и Артика ще се финансират с близо 11 млн. лв.

Съвременни научни проучвания в отдалечените полярни региони на Антарктика и Арктика ще бъдат финансирани с 10,8 млн. лева по Национална стратегия за полярни проучвания 2022 -2025 (НППИ), реши държавното управление.

Освен финансиране на научни планове, се планува създаване и на магистърска стратегия по полярни проучвания, с цел да се привлекат младежи към научна кариера в тази област.

Още от 1988 година, когато беше извършена първата българска антарктическа експедиция, България последователно развива и модернизира базата си „ Св. Климент Охридски “ на Антарктида. И отсега нататък ще продължи организирането на годишните полярни експедиции, координацията на научните планове, техническото им застраховане и обезпечаването на безвредна работа на български и задгранични учени в базата ни.

Финансирането на дейностите по програмата ще е за сметка на средствата за просвета в централния бюджет и ще се прави посредством бюджета на Министерството на образованието и науката.

Координатор на програмата е Софийският университет „ Св. Климент Охридски ” с неговия Национален център за полярни проучвания. Партньори са Българският антарктически институт, Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, Институтът за гората към Българска академия на науките и Националният природонаучен музей към Българска академия на науките.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР