Съвременна Европа има двойствена и противоречива реалност, каза в интервю

...
Съвременна Европа има двойствена и противоречива реалност, каза в интервю
Коментари Харесай

Учен: Все по-малко европейци определят собствената си идентичност чрез религията

Съвременна Европа има двойствена и спорна действителност, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. дфн Владимир Градев, учител по Теория на религията в Софийския университет, някогашен дипломат на Република България при Светия трон и Малтийския медал, с който беседваме за появилите се културни разломи и зараждащата се нова парадигма в Европейски Съюз.

Според него, в случай че европейците успеем да проумеем разликите освен като проблем, а и като опция за обогатяване, ще успеем да се развиваме.

Позицията на учения е, че макар отминалите години, на остарелия континент към момента никой не познава мигрантите, а на тях се гледа като на монолитна маса, което не е по този начин. Градев счита, че в Европа, за жалост, няма действителна единна политика по отношение на миграцията, която в някаква степен би могла да контролира потоците от хора и да работи по проблемите с престъпния контингент, трафика на хора.

За конфликта на база вяра ученият напомня, че в основата и на християнството, и на юдейството и на исляма, е вярата, че спасението не идва от индивида с неговите сили, а от Бог. В този смисъл решението на религиозните несъгласия не е по човешките сили, а главното предизвикателство е ние самите да не използваме разликите и да не се опасяваме толкоз от другия, сподели Градев.

Той добави, че изключително за християнството най-голямото благосъстояние е тъкмо разговорът и оказването на помощ.

"Несъмнено християнството е в основата на европейската еднаквост. Това, което би следвало да ни тормози през днешния ден, е отдръпването на хората от вярата и религиозните практики. Не единствено все по-малко хора вървят на черква, това е външната, не най-съществената страна, само че какъв брой от нас действително дефинират личната си еднаквост посредством религията и вярата ", съобщи проф. дфн Владимир Градев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР