Съвместното унгарско-сръбско предприятие за търговия с газ на европейския пазар

...
Съвместното унгарско-сръбско предприятие за търговия с газ на европейския пазар
Коментари Харесай

Вучич обеща на Орбан да увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Украйна спре транзита за Европа

Съвместното унгарско-сръбско дружество за търговия с газ на европейския пазар ще стартира работа през септември.

Това заяви във видеопослание на страницата си във Facebook унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след среща сред премиера на страната Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич, който е на посещаване в Будапеща, съобщи ТАСС.

Споразумението за основаване на взаимна районна компания за търговия с газ беше подписано от ръководителите на унгарската компания MVM и сръбската " Сърбиягаз " през юни тази година.

Сиярто означи, че двете страни си сътрудничат сполучливо в региона на енергетиката, като обезпечават взаимна енергийна сигурност. Той уточни, че по-голямата част от съветския газ идва в Унгария директно през Сърбия по разклонението на газопровода " Турски поток ", а Унгария съхранява на своя територия над 100 млн. куб. м газ за Сърбия.

Унгарският министър заяви още, че Вучич е уверил премиера Виктор Орбан, че Сърбия е подготвена да обезпечи увеличение на доставките на съветски газ за Унгария по газопровода " Турски поток " през своя територия, ако Украйна спре преноса на съветско гориво за Европа.

" По-голямата част от съветския газ постъпва в Унгария през Сърбия, а през последните дни чухме, че Украйна има намерение да приключи съглашението си с Русия за пренос на газ за (Европа). Днес сръбският президент даде ясно да се разбере, че в случай че Унгария желае да усили преноса на природен газ през Сърбия, Сърбия може да даде нужните за това транспортни мощности ", съобщи Сиярто във видеопослание на страницата си във Facebook.

В тази връзка Сиярто уточни, че газопроводът " Турски поток " е гаранция за енергийната сигурност на Унгария. Той също по този начин удостовери желанието на страната да продължи да диверсифицира маршрутите и източниците на доставки на горива, в това число посредством газ от Азербайджан, а в вероятност и от Туркменистан.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР