Съвместното честване на Гоце Делчев е леко осуетено от македонските

...
Съвместното честване на Гоце Делчев е леко осуетено от македонските
Коментари Харесай

Скопие осуетява съвместното честване на Гоце Делчев?

Съвместното честване на Гоце Делчев е леко осуетено от македонските политици.

Утре, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на огромния бунтовник Гоце Делчев, представителите на македонска страна няма да бъдат на нужното политическо равнище при полагането на венец от българската делегация. Начело на нашата делегация е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде в църквата " Свети Спас " в Скопие, заяви БГНЕС.

От Скопие оповестиха, че външният министър Буяр Османи и министър председателят Димитър Ковачески са на посещаване в чужбина. Към този миг няма информация, че някой от тях ще се върне по-рано, с цел да вземе присъединяване в взаимното поклонение.

В българската делегация ще има депутати и заместник-министри.

След подписването на Договора за другарство и добросъседство на 1 август 2017 година министър председателите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград.

През 2018 година президентът Стево Пендаровски в телевизионно изявление призна, че Гоце Делчев самичък се е определял като българин.

Вчера, 2 февруари 2022 година напълно изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев прикани взаимната комисия по историческите въпроси да замрази активността си за две години.

Дни по-рано българският министър председател Кирил Петков заяви, че с неговия сътрудник Ковачевски са се договорили до края на месец май да има най-малко три съвещания на тази комисия.

По време на чуването в Народното събрание в отговор на въпрос на някогашния ни външен министър Екатерина Захариева, Петков заяви, че се готви взаимно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР