Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген

...
Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген
Коментари Харесай

Писмо от Ван Гог и Гоген беше продадено на търг за 210 600 евро

Съвместно писмо на художниците Винсент ван Гог и Пол Гоген до неоимпресиониста Емил Бернар, в което излагат възгледите си за тогавашната живопис, само че споделят и за визити в бордеи, беше продадено на търг в Париж за 210 600 евро, съобщи Агенция Франс Прес.

Писмото от ноември 1888 година е написано от Ван Гог от Арл, само че преди да бъде изпратено на Бернар, бележки по него е добавил и Гоген. То е от 1 или 2 ноември 1888 година
Художниците пишат за основаването на асоциация на авангардните художници и споделят възгледите си за актуалната живопис, която съгласно тях минава през доста значим интервал и е на път да се възроди.

"Аз, който имам вяра във опцията за голямо възобновление на изкуството, който имам вяра, че татковина на това ново изкуство ще станат тропиците, мисля, че ние ще сме единствено медиатори " - написа Ван Гог (1853 - 1890) на своя "скъп другар Бернар ". - Чак идващото потомство ще може да живее в мир ".

"Гоген - продължава той - ме интересува доста като човек. Отдавна ми се коства, че в нашия замърсен поминък на художници имаме голяма нужда от хора с ръце и кураж на служащи, с по-естествени желания, по-влюбчиви по характер и по-благородни от парижките декадентски и унили булевардни особи. Гоген е "девствено творение с инстинкти на звяр. У него кръвта и сексът надвиват над упоритостта ".

Той споделя, че двамата са задоволително близки, с цел да посещават дружно бордеите.

News! Van Gogh Museum acquires letter from Van Gogh and Gauguin.
At an auction at Drouot in Paris yesterday afternoon, the Vincent van Gogh Foundation acquired a singular letter written by Vincent van Gogh. Read the press release: https://t.co/WaLdA07jV8 pic.twitter.com/hf2o2VQraZ
— Van Gogh Museum (@vangoghmuseum) June 17, 2020
"Направихме няколко обиколки из бордеите и е доста евентуално вероятно да отидем да работим там ", написа Ван Гог. "В момента Гоген работи върху платно на същия нощен бар, който и аз рисувах, само че с модели, които видяхме в бордеите. Обещава да стане красиво ".

За последната страница Ван Гог отстъпва перото на Гоген (1848 - 1903), който отхвърля с привидна невзискателност комплиментите: "Не слушайте Винсент, и той, като Вас, елементарно се възхищава " - написа Гоген. Той се съгласява с мнението на приятеля си, че новите художници ще се появят в тропиците и споделя, че желае да се върне там.

Френската аукционна къща "Друо " назова писмото "изключително удостоверение за невероятната среща на двама огромни художници и за увереността, че творчеството им ще провокира гражданска война в изкуството за бъдещите генерации ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР