Съвместният проект Сподели България“ между Министерство на земеделието, храните и

...
Съвместният проект Сподели България“ между Министерство на земеделието, храните и
Коментари Харесай

Румен Порожанов: Проектът „Сподели България“ е отворен за надграждане

„ Съвместният план „ Сподели България “ сред Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на туризма планува основаване и разпространение на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България. Разчитаме на разговора с локалния бизнес, с производителите и общините, с цел да намерим най-правилната и сполучлива реализация на маршрутите. Проектът е отворен за надграждане “. Това съобщи министър Румен Порожанов при откриването в Банско на първата кръгла маса по самодейността. На нея бяха разисквани две от дестинациите – „ Долината на Места “ и „ Долината на Струма “.

България разполага с разнообразие от усети, храни и виновност, както и с превъзходен климат. Имаме 52 виновност със предпазено название на генезис и 2 със предпазено географско напътствие (ЗГУ)- „ Дунавска низина “ и „ Тракийска равнина “, сподели Порожанов. И разгласи, че износът на българско вино непрекъснато нараства и е достигнал 62 млн. литра през 2017 година Благодарение на финансирането от европейските стратегии и Националната лозаро-винарска стратегия у нас към този момент има съвременни винарни и промишлеността се развива извънредно сполучливо.

Създаването на виновност с неповторими качества от бутикови мазета е присъщ за цялата страна, само че може би намира най-силно проявяване точно в Долините на р. Струма и р. Места, разяснява министърът на земеделието. Към актуалният миг площите с винени сортове в двата района са 4200 хектара при към 60 хиляди ха в България.

Регистрираните обекти за винопроизводство в двете долини са 37. Отглеждат се, както типичния и прочут вид Широка мелнишка лоза, по този начин и Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран и Сира. В последно време намират място и съвременни сортове като Малбек, Пети вердо и Гренаш. Около 52 млн. лева годишно стигат до винарите у нас по Националната лозаро-винарска стратегия.

„ С плана за 12 винено-кулинарни дестинации чакаме да притеглим повече туристи към вътрешността на страната “, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. В кръглата маса присъединяване взеха и кметовете на общините по поречието на Струма и Места, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев, аграрни производители, винопроизводители, хотелиери и други
 p1050953  p1050985  p1060115  p1060061  p1050988  p1050718  p1050748  p1050791  p1050792
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР